Irane po naujų dujų atakų mergaičių mokyklose hospitalizuota daugiau kaip 100 žmonių

Irane trečiadienį buvo hospitalizuota daugiau kaip 100 mokinių po naujos, kaip įtariama, dujų atakų bangos mergaičių mokyklose, pranešė islamo respublikos žiniasklaida.

2023 m. vasario 11 d. Paryžiuje per opozicijos mitingą, skirtą solidarizuotis su Irano žmonėmis per 44-ąsias Islamo revoliucijos metines, moterys mojuoja „V“ ženklu.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
2023 m. vasario 11 d. Paryžiuje per opozicijos mitingą, skirtą solidarizuotis su Irano žmonėmis per 44-ąsias Islamo revoliucijos metines, moterys mojuoja „V“ ženklu.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 4:24 PM

Per pastaruosius tris mėnesius visame Irane užregistruota šimtai moksleivių kvėpavimo sutrikimų atvejų, o vienas vyriausybės pareigūnas teigė, kad tai gali būti bandymas priversti uždaryti mergaičių mokyklas.

Per naujausius įtariamus išpuolius trečiadienį buvo atakuotos mažiausiai 10 mergaičių mokyklų: septynios iš jų – šiaurės vakariniame Ardabilio mieste ir trys – sostinėje Teherane, pranešė žiniasklaida.

Dėl incidento Ardabilyje į ligoninę paguldytos 108 mokinės, jų būklė stabili, pranešė naujienų agentūra „Tasnim“, kuri taip pat pranešė apie apsinuodijimus trijose Teherano mokyklose.

Naujienų agentūra „Fars“, remdamasi tėvų informacija, teigė, kad sostinės vakariniame Tehransaro rajone esančios vidurinės mokyklos moksleivės buvo apipurkštos ir įkvėpė nuodingo aerozolio. Išsamesnės informacijos ji nepateikė. Saugumo pajėgos sulaikė tris asmenis, pranešė „Fars“.

Nuo lapkričio mėnesio, kai prasidėjo paslaptingi apsinuodijimai, beveik 1 200 moksleivių teko guldyti į ligoninę dėl kvėpavimo sutrikimų, trečiadienį pranešė viena parlamento narė.

Iš jų beveik 800 – šventajame Komo mieste, esančiame į pietus nuo Teherano, ir 400 – vakariniame Borudžerdo mieste, sakė Irano parlamento sveikatos komiteto atstovė Zahra Sheikhi.

Sveikatos apsaugos ministerijos atliktų medžiagų, rastų Komo mokyklose, tyrimuose aptikta azoto, dažniausiai naudojamo trąšoms gaminti, pėdsakų, teigiama parlamento interneto svetainėje.

Irano sveikatos apsaugos viceministras Younesas Panahis pareiškė, kad Komo mieste išpuoliai buvo surengti siekiant nutraukti mergaičių mokymąsi.

Apsinuodijimai sukėlė pykčio bangą šalyje, kur kritikai pasmerkė valdžios institucijų tylėjimą, vis daugėjant nukentėjusių mokyklų.

Aktyvistai išpuolių prieš mokyklas rengėjus palygino su Afganistano Talibanu ir Sahelio „Boko Haram“, kurie priešinasi mergaičių švietimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?