Pandemijos pradžioje JK vyriausybė esą svarstė radikalų žingsnį – išnaikinti visas namines kates

Didžiosios Britanijos vyriausybė koronaviruso pandemijos pradžioje esą svarstė nugaišinti visas namines kates. „Iš tikrųjų vienu metu buvo kilusi mintis paraginti visuomenę išnaikinti visas kates Didžiojoje Britanijoje.

Katinas Larry vaikšto prie Dauningo gatvės Nr. 10, Londone, Didžiojoje Britanijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Katinas Larry vaikšto prie Dauningo gatvės Nr. 10, Londone, Didžiojoje Britanijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 5:43 PM

Ar galite įsivaizduoti, kas būtų atsitikę, jei būtume tai padarę?“ – stočiai „Channel 4 News“ sakė konservatorių politikas Jamesas Bethellis. Pandemijos pradžioje 2020 metais apie ligą buvo žinoma labai mažai. „Buvo momentas, kai mums buvo visiškai neaišku, ar naminiai gyvūnai gali perduoti ligą“, – pabrėžė politikas.

Vienu metu buvo keletas įrodymų, kuriuos reikėjo ištirti, toliau kalbėjo tuometinis sveikatos viceministras, kurį cituoja agentūra PA. Anot „The Guardian“, 2020 metų liepą kačių šeimininkai buvo įspėti nebučiuoti savo augintinių.

Prieš tai sužinota, kad koronavirusu užsikrėtė Siamo katė – pirmas žinomas gyvūnas Jungtinėje Karalystėje. Lyginamosios virusologijos profesorė iš Glazgo universiteto tada patarė kačių šeimininkams „labai paisyti higienos“, rašo „The Guardian“.

Remiantis 2022 metų birželį paskelbtu tyrimu, iš tikrųjų katės gali pernešti koronavirusą žmogui. Mokslininkai aprašė vieną atvejį Tailande, kai 2021–ųjų rugpjūtį virusu užsikrėtė veterinarė, gydžiusi sergančią katę ir buvusi jos apčiaudėta. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad virusą daug dažniau žmonės perduoda katėms, o ne atvirkščiai.

Baiminantis užkrato plitimo, per pandemiją Danijoje buvo nugaišintas milijonai audinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.