TATENA patvirtino, kad jos vadovas R. Grossis vyksta į Iraną

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossis dar šią savaitę vyks aukšto rango pokalbių į Iraną. Tai ketvirtadienį patvirtino TATENA.

TATENA.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
TATENA.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-02 21:03

R. Grossis esą po vizito šeštadienį grįš į Austriją ir tada informuos žiniasklaidą apie kelionės rezultatus. Anot Vakarų diplomatų, TATENA vadovas, be kita ko, nori derėtis dėl intensyvesnių TATENA inspekcijų Irano branduoliniuose kompleksuose po to, kai Teheranas pastaruoju metu vis labiau didina urano sodrinimą.

Vakarų šalys, pirmiausiai Izraelis ir JAV, yra sunerimusios, kad Iranas siekia sukurti ir pasigaminti atominį ginklą. Antradienį R. Grossis pateikė ataskaitą, anot kurios, Irano branduoliniame komplekse Forde rastas mažas kiekis iki 84 proc. prisodrinto urano. Branduoliniam ginklui pasigaminti reikia iki 90 proc. prisodrinto urano. TATENA dabar nori išsiaiškinti, ar aukštas urano sodrinimo lygis pasiektas sąmoningai, ar tai yra netyčinis veiksmas, kaip argumentuoja Irano atstovai.

Iranas, 2015–aisiais pasirašę tarptautinį branduolinį susitarimą, įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą. Mainais šaliai buvo atšauktos sankcijos. 2018–aisiais prezidentaujant Donaldui Trumpui, JAV vienašališkai pasitraukė iš sutarties ir vėl įvedė sankcijas Teheranui. Tada ir Iranas laipsniškai atsisakė savo įsipareigojimų ir apribojo TATENA vykdomas savo objektų inspekcijas.

Pastangos atnaujinti branduolinį susitarimą yra įstrigusios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.