Aukščiausias V. Putino saugumo vadovas N. Patruševas atvyko į Kubą ir susitiko su jos lyderiais

Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis patarėjas saugumo klausimais ir artimas sąjungininkas Nikolajus Patruševas šią savaitę atvyko į Havaną ir susitiko su buvusiu šalies lyderiu Rauliu Castro, jo kelionę Kubos žiniasklaida apibūdino kaip „darbo vizitą“.

​Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis patarėjas saugumo klausimais ir artimas sąjungininkas Nikolajus Patruševas šią savaitę atvyko į Havaną ir susitiko su buvusiu šalies lyderiu Rauliu Castro, jo kelionę Kubos žiniasklaida apibūdino kaip „darbo vizitą“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis patarėjas saugumo klausimais ir artimas sąjungininkas Nikolajus Patruševas šią savaitę atvyko į Havaną ir susitiko su buvusiu šalies lyderiu Rauliu Castro, jo kelionę Kubos žiniasklaida apibūdino kaip „darbo vizitą“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-03 09:09

Kubos valstybinė televizija trečiadienio vakarą parodė vaizdus, kaip 91 metų Kubos lyderis, oficialiai į pensiją išėjęs R. Castro apkabina N. Patruševą, po to jį pasveikina paskirtas šalies prezidentas Miguelis Díazas-Canelis.

71 metų kietosios linijos šalininkas N. Patruševas, kartu su V. Putinu tarnavęs Sovietų Sąjungos žvalgybos agentūroje KGB, po to tapo jos įpėdinės Federalinės saugumo tarnybos vadovu. Vėliau jis tapo generolu ir šiuo metu yra Rusijos saugumo tarybos sekretorius.

Kubos ir Rusijos žiniasklaida nepateikė vizito detalių. Pasak Rusijos naujienų agentūros TASS, Havanoje N. Patruševas surengė „Rusijos ir Kubos tarpžinybines konsultacijas saugumo klausimais“. Susitikime dalyvavo ir Kubos vidaus reikalų ministerijos, valdančios įvairias šalies žvalgybos agentūras, vadovas divizijos generolas Lázaro Alberto Álvarezas Casas bei kiti su N. Patruševu atvykę Rusijos saugumo pareigūnai. Kubos valstybinės žiniasklaidos išplatintose nuotraukose ir vaizdo įrašuose jokių kitų Kubos pareigūnų nematyti.

N. Patruševas, vienas didžiausių Rusijos invazijos į Ukrainą šalininkų, kitaip nei pernai mažai keliavęs Rusijos prezidentas V. Putinas, vyksta į užsienį ir telkia paramą karui bei mezga ekonominius ryšius su kitomis valstybėmis Rusijai siekiant atremti JAV ir Europos ekonomines sankcijas. Anksčiau šią savaitę N. Patruševas Venesueloje susitiko su autoritariniu šios šalies prezidentu Nicolasu Maduro.

N. Patruševas lankėsi Kuboje kelis kartus, pastarąjį kartą 2019 m., abi šalys stiprina ekonominius ir karinius ryšius. Kubos vyriausybė pernai padidino prekybą ir Rusijos naftos importą bei neseniai paskelbė, kad prašo Rusijos patarimo, kaip plėsti privatų sektorių saloje. Rusijos vyriausybė taip pat sutiko iki 2027 m. atidėti Kubos skolų grąžinimą.

Kuba priklauso grupei besivystančių šalių, kurios balsuojant dėl V. Putino invaziją į Ukrainą smerkiančių Jungtinių Tautų rezoliucijų buvo Rusijos pusėje arba susilaikė. Kubos valstybinė žiniasklaida nuolat skelbia Rusijos karo propagandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.