Prancūzijoje gresia masiniai streikai dėl pensijų reformos

Prancūzijos profsąjungos ruošiasi, kaip spėjama, lemiamam mūšiui su prezidentu Emmanueliu Macronu dėl pensijų reformos – nuo antradienio prasidės masiniai streikai, kuriais siekiama „paralyžiuoti“ šalį.

Protestai Prancūzijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestai Prancūzijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2023, 7:34 PM

Po penkių atskirų protestų dienų iki šiol šiais metais pastarąją savaitę vykę streikai žada naują etapą kovoje tarp centristinės vyriausybės ir pokyčių oponentų, kuriems priklauso didžioji dauguma Prancūzijos rinkėjų.

„Visada sakėme, kad prireikus įjungsime aukštesnę pavarą, – sekmadienį laikraščiui „Journal du Dimanche“ teigė įtakingos CGT profsąjungos vadovas Philippe'as Martinezas. – Taip ir bus antradienį.“

Manoma, kad bus surengta daugiau kaip 260 demonstracijų visos šalies mastu, daugelis jų vyks mažuose ir vidutinio dydžio miestuose, kur reformai stipriai priešinamasi; streikai paveiks transporto, energetikos ir viešųjų paslaugų sektorius.

Policija yra nusiteikusi, kad į gatves išeis 1,1–1,4 mln. žmonių, AFP agentūrai sakė anoniminis šaltinis. Jei būtų pasiekta viršutinė šio intervalo riba, tai būtų didžiausių protestų diena per pastaruosius dešimtmečius.

Profsąjungos, atstovaujančios Nacionalinių geležinkelių SNCF, Paryžiaus metro ir energetikos sektoriaus, įskaitant naftos perdirbimo gamyklas, darbuotojams, pirmą kartą paragino rengti tęstinius streikus, prie kurių, spėjama, prisijungs ir kitos pramonės šakos.

Visos aštuonios pagrindinės profsąjungos ragino rengti streikus, kurie „paralyžiuotų“ šalį antradienį.

Prancūzijos vyriausybė nori pensinį amžių pailginti nuo 62 iki 64 metų. Profsąjungos šį planą vadina brutaliu ir neteisingu.

Pensijų reforma yra vienas pagrindinių prezidento Emmanuelio Macrono rinkimų kampanijos pažadų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.