Baltarusijos režimo nuosprendis Lietuvoje gyvenančiai S. Cichanouskajai – 15 metų kalėjimo

Baltarusijos sostinės Minsko teismas pirmadienį skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę tremtyje esančiai opozicijos lyderei Sviatlanai Cichanouskajai, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

S. Cichanouskaja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Cichanouskaja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2023, 2:53 PM, atnaujinta Mar 6, 2023, 3:10 PM

Už akių teisiama S.Cichanouskaja pabėgo iš Baltarusijos po to, kai 2020 m. kandidatavo į prezidento postą prieš neteisėtą šalies lyderį Aliaksandrą Lukašenką.

Kuo kaltinama S.Cichanouskaja?

40-metė Baltarusijos opozicijos lyderė buvo apkaltinta „sąmokslu užgrobti valdžią ir valstybės išdavyste“. Po visame Vakarų pasaulyje neteisėtais laikomų Baltarusijos prezidento rinkimų vyko masiniai protestai, o opozicija ir Vakarų vyriausybės tvirtino, kad balsavimas, per kurį A.Lukašenka šeštą kadenciją sustiprino savo valdžią, buvo suklastotas.

Tai buvo didžiausios ir ilgiausiai trukusios demonstracijos nuo 1994 m., kai A.Lukašenka atėjo į valdžią. Režimas ėmėsi žiauraus susidorojimo su protestuotojais, sulaikė daugiau kaip 35 tūkst. žmonių.

S.Cichanouskaja kartu su kitais keturiais opozicijos veikėjais teisiama Baltarusijos sostinėje Minske, taip pat už akių.

Visi penki asmenys po rinkimų ir protestų pabėgo iš Baltarusijos. S.Cichanouskajos šalininkai atmetė jai pateiktus kaltinimus kaip politiškai motyvuotą farsą.

Penktadienį Minsko teismas Nobelio premijos laureatui aktyvistui Alesiui Bialiackiui skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę, kuri buvo plačiai pasmerkta tarptautiniu mastu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.