Pentagono vadovas lankosi Irake praėjus beveik 20 metų po JAV vadovaujamos invazijos

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas antradienį atvyko į Iraką iš anksto neskelbto vizito, likus vos dviem savaitėms iki JAV vadovaujamos invazijos, per kurią buvo nuverstas diktatorius Saddamas Husseinas, 20-ųjų metinių.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas antradienį atvyko į Iraką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas antradienį atvyko į Iraką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2023, 11:28 AM

„Esu čia, kad dar kartą patvirtinčiau JAV ir Irako strateginę partnerystę kuriant saugesnį, stabilesnį ir suverenų Iraką“, – rašė L. Austinas tviteryje nusileidęs Bagdade.

Jis Irake lankosi prieš kovo 20 dieną minimas sausumos invazijos metines. Invazija sukėlė du dešimtmečius trukusį kraujo praliejimą, iš kurio Irakas tik dabar pradeda vaduotis.

Kiek anksčiau Irakas priėmė daugybę užsienio pareigūnų, įskaitant Irano, Rusijos ir Saudo Arabijos užsienio reikalų ministrus bei Jungtinių Tautų vadovą Antonio Guterresą.

Nuo tada, kai JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos nuvertė S. Husseino režimą, kuriame dominavo arabai sunitai, Irako šiitų dauguma vadovauja Irakui pagal konfesinę valdžios pasidalijimo sistemą.

Kelios vyriausybės iš eilės palaikė glaudžius ryšius su šiitų valdomu Irako kaimynu Iranu, o kartu Irakas palaiko santykius su Irano aršiausiu priešu JAV ir taip subtiliai balansuoja.

Abi sąjungininkės teikė didelę paramą Irakui kovojant su sunitų ekstremistais iš grupuotės „Islamo valstybė“, kurie 2014 metais buvo užėmę dideles teritorijas šiaurės ir vakarų Irake.

Džihadistai 2017 metais buvo išstumti iš Irako teritorijos, tačiau dykumose ir kalnuose esančiose slėptuvėse tiek Irake, tiek kaimyninėje Sirijoje išsaugojo „miegančių“ kuopelių.

2021 metų pabaigoje Irakas paskelbė, kad JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos baigė kovines operacijas, tačiau keletas dalinių tebėra dislokuoti teikti konsultacijas ir mokymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.