Kitą savaitę R. Sunakas susitiks su JAV prezidentu J. Bidenu ir Australijos ministru pirmininku

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas pirmadienį susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu ir kolega iš Australijos Anthony Albanese, jie aptars besiformuojantį saugumo paktą AUKUS, trečiadienį pranešė Jungtinės Karalystės lyderio atstovas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas pirmadienį susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu ir kolega iš Australijos Anthony Albanese.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas pirmadienį susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu ir kolega iš Australijos Anthony Albanese.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 5:43 PM

Australija siekia pasirašyti su Didžiąja Britanija arba Jungtinėmis Amerikos Valstijomis susitarimą dėl branduolinių povandeninių laivų, visos trys šalys deda pastangas atremti didėjančią Kinijos galią Ramiojo vandenyno regione.

Pranešama, kad trys lyderiai surengs vienos dienos susitikimą San Diege, Kalifornijoje. Ten JAV turi vieną didžiausių karinio jūrų laivyno bazių.

„Ministras pirmininkas pirmadienį atvyks į JAV ir aptars su prezidentu J. Bidenu ir Australijos ministru pirmininku A. Albanese saugumo paktą AUKUS“, – sakė R. Sunako atstovas.

Tą dieną Jungtinės Karalystės vyriausybė taip pat paskelbs atnaujintą savo vadinamosios „Integruotos saugumo, gynybos ir užsienio politikos apžvalgą“, pridūrė jis. Pastaroji prieš dvejus metus paskelbta apžvalga laikoma išsamiausia nuo šaltojo karo laikų, ji buvo atnaujinta atsižvelgiant į Londono užsienio politiką po „Brexito“.

Joje pabrėžiamas strateginis dėmesys Azijai, Kinija vadinama „sistemine varžove“.

Netrukus Didžioji Britanija, JAV ir Australija paskelbė apie „sustiprintą trišalę partnerystę saugumo srityje“, atvėrusią kelią aprūpinti Australiją branduoliniais povandeniniais laivais.

Londonas tvirtina, kad naujasis gynybos aljansas nėra priešiškas jokiai valstybei. Vis dėlto tai visuotinai vertinama kaip Vakarų atsakas į susirūpinimą dėl didėjančios Kinijos įtakos regione ir jos sparčios plataus masto karinės plėtros.

Antradienį Didžiosios Britanijos laikraštis „The Times“ pranešė, kad pagal AUKUS paktą Australija veikiausiai įsigis Didžiosios Britanijos, o ne JAV pastatytus povandeninius laivus, nes mažesnius JK laivus lengviau aprūpinti įgula.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.