Kinijos komunistų partija patvirtino visus paskyrimus į naująją vyriausybę

Sekmadienį Kinijos liaudies kongresas įvardijo likusius naujosios šalies vyriausybės narius, dabar ji sudaryta iš artimų prezidento Xi Jinpingo sąjungininkų. Kasmetinis savaitę trunkantis suvažiavimas Pekine yra vienas svarbiausių Komunistų partijos susirinkimų.

​Sekmadienį Kinijos liaudies kongresas įvardijo likusius naujosios šalies vyriausybės narius, dabar ji sudaryta iš artimų prezidento Xi Jinpingo sąjungininkų. Kasmetinis savaitę trunkantis suvažiavimas Pekine yra vienas svarbiausių Komunistų partijos susirinkimų.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
​Sekmadienį Kinijos liaudies kongresas įvardijo likusius naujosios šalies vyriausybės narius, dabar ji sudaryta iš artimų prezidento Xi Jinpingo sąjungininkų. Kasmetinis savaitę trunkantis suvažiavimas Pekine yra vienas svarbiausių Komunistų partijos susirinkimų.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-12 10:07

Maždaug 3 tūkst. atrinktų delegatų patvirtino Xi Jinpingo pasirinktą pirmąjį vicepremjerą, juo tapo ilgametis jo patikėtinis ir buvęs personalo vadovas Ding Xuexiangas. Šeštadienį naujuoju šalies premjeru patvirtintas artimas Xi Jinpingo sąjungininkas Li Qiangas.

Ekonomikos ekspertas He Lifengas paskirtas vicepremjeru, atsakingu už finansų ir ekonomikos politiką, jis pakeitė Liu He, vadovavusį prekybos deryboms su JAV.

JAV sankcionuotas generolas Li Shangfu paskirtas naujuoju Kinijos gynybos ministru, prieš tai jis vadovavo Centrinės karinės komisijos ginklų kūrimo programai. 2018 m. vadovaujant prezidentui Donaldui Trumpui JAV vyriausybė įvedė sankcijas Li Shangfu ir jo ginklų kūrimo skyriui. Kaip ir jo pirmtakas Wei Fenghas, Li Shangfu bus vienintelis kariuomenės atstovas naujajame ministrų kabinete.

Netikėta, kad Xi Jinpingas, tikriausiai siekdamas padidinti pasitikėjimą Kinijos ekonomika, paliko tuos pačius svarbiausius finansų ir prekybos kabineto narius. Savo postus išlaikė finansų ministras Liu Kunas ir prekybos ministras Wang Wentao. Kitaip nei tikėtasi, Yi Gangas nebuvo atleistas ir liko centrinio banko vadovu.

69 metų valstybės ir partijos lyderis Xi Jinpingas penktadienį buvo patvirtintas trečiai kadencijai, tai precedento neturintis sprendimas, prieš tai spalio mėnesį per partijos suvažiavimą panaikinus lig tol galiojusius amžiaus ir kadencijų ribojimus. Tai sutvirtino Xi Jinpingo valdžią šalyje, kurios ekonomika pagal dydį yra antra pasaulyje.

Per šių metų Liaudies kongreso susitikimą delegatai taip pat patvirtino Xi Jinpingo didžiausios per pastaruosius metus vyriausybės pertvarkos planus. Šiuose planuose didžiausias dėmesys skiriamas Kinijos „technologinei lyderystei“, numatoma maždaug 5 proc. sumažinti darbo vietų valstybės sektoriuje.

Kasmetinis Liaudies kongreso susirinkimas turi baigtis pirmadienį naujojo premjero Li Qiango spaudos konferencija. Darbotvarkėje taip pat bus tvirtinamos kadenciją baigiančios vyriausybės darbo ataskaitos ir naujas biudžetas, numatantis net 7,2 proc. didinti išlaidas gynybai. Vyriausybė mano, kad gruodį pasibaigus griežtai Kinijos nulinio COVID strategijai, antra pagal dydį ekonomika šiais metais atsigaus, tikimasi „maždaug 5 proc.“ augimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.