„Reuters“: Kinijos prezidentas Xi Jinpingas jau kitą savaitę gali atvykti į Rusiją

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas jau kitą savaitę planuoja vykti į Rusiją susitikti su savo kolega Vladimiru Putinu, praneša „Reuters“.

V. Putinas ir Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 11:30 AM, atnaujinta Mar 13, 2023, 11:37 AM

Pasak agentūros šaltinių, vizitas bus surengtas greičiau negu buvo tikėtasi.

Vizito planai atsirado Kinijai siūlantis tarpininkauti siekiant taikos Ukrainoje. Vakaruose Pekino pastangos buvo sutiktos skeptiškai, turint omenyje Kinijos diplomatinę paramą Rusijai.

Naujienų agentūra TASS sausio 30 d. pranešė, kad V. Putinas pakvietė Xi Jinpingą pavasarį apsilankyti Rusijoje. Leidinys „The Wall Street Journal“ praėjusį mėnesį rašė, kad vizitas į Maskvą gali įvykti balandį arba gegužės pradžioje.

Kinija ir Rusija susitarė dėl „neribotos“ partnerystės 2022 metų vasarį, kai V. Putinas buvo nuvykęs į Pekiną dalyvauti žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje, likus kelioms savaitėms iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą. Abi šalys ir dabar pabrėžia savo ryšių tvirtumą.

Portalas „rbc.ua“ primena, jog praėjusių metų spalį 18 proc. apklaustų ukrainiečių manė, kad Kinija yra priešiška šalis, 9 proc. ją laikė draugiška, o 63 proc. – neutralia.

Naujasis Kinijos premjeras užsipuolė JAV „apsupimo ir slopinimo“ politiką

Naujasis Kinijos premjeras Li Qiangas pirmadienį pasmerkė JAV pastangas „apsupti ir slopinti“, jis kalbėjo pasibaigus devynias dienas trukusiai kasmetinei Kinijos liaudies kongreso sesijai.

„Kinija ir JAV turėtų ir privalo bendradarbiauti. Kai Kinija ir JAV dirba kartu, mes galime daug pasiekti“, - sakė Li Qiangas per spaudos konferenciją Pekine ir pridūrė: „Apsupimas ir slopinimas niekam nėra naudingi“.

Li Qiangas taip pat perspėjo dėl neaiškios Kinijos ekonomikos ateities. „Ekonomikos augimo stabilizavimas yra sudėtinga užduotis ne tik Kinijai, bet ir visoms pasaulio šalims“, – sakė jis. Pasak Li Qiango, Kinijai nebus lengva pasiekti tikslą, kad jos ekonomika augtų „maždaug 5 proc.“. „Turime padvigubinti savo pastangas“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.