Maskvoje opozicionierius V. Kara-Murza teisiamas dėl „tėvynės išdavimo“

Rusijos opozicijos atstovas Vladimiras Kara-Murza pirmadienį stojo prieš teismą dėl „tėvynės išdavimo“. Procesas prieš 41-erių kaltinamąjį prasidėjo už uždarų durų. Prokuratūra jį, advokato duomenimis, dar kaltina skleidus „melagingą informaciją“ apie rusų kariuomenę ir dirbus „nepageidaujamoje“ organizacijoje. Jei bus pripažintas kaltu, V. Kara-Murzai iš viso grės iki 25 metų kalėjimo.

Rusijos opozicijos atstovas Vladimiras Kara-Murza.<br> AP/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos atstovas Vladimiras Kara-Murza.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 9:18 PM

„Grįžome į stalinistinius laikus. Grįžome prie milžiniškų stalinistinių bausmių“, – sakė advokatas Vadimas Prochorovas. Rusų teisėsaugą, be to, nori užbaigti procesą „kosminiu greičiu“. Kitas posėdis numatytas ateinantį ketvirtadienį.

V. Kara-Murza praėjusių metų balandį pradžioje buvo sulaikytas dėl kaltinimų skleidus melagienas apie rusų kariuomenę. Prasidėjus invazijai į Ukrainą, parlamentas Maskvoje priėmė įstatymą, numatantį iki 15 metų laisvės atėmimo bausmę už „melagingos informacijos“ apie kariuomenę platinimą. Kaltinimai opozicionieriui remiasi jo kalba JAV Arizonos valstijos Atstovų Rūmuose praėjusių metų kovą.

Rugpjūtį V. Kara-Murza, be to, buvo apkaltintas bendradarbiavęs su organizacija, kuri įvardyta kaip „nepageidaujama“. Jis taip pat yra įtrauktas ir į „užsienio agentų“ sąrašą.

Spalį V. Kara-Murzai dar buvo pateikti kaltinimai ir dėl „tėvynės išdavimo“, nes jis trijuose viešuose renginiuose užsienyje kritiškai kalbėjo apie Rusijos vyriausybę. Tačiau šie teiginiai „nekėlė grėsmės“ Rusijai, tada valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė jo advokatas.

Žinomas Kremliaus kritikas ir buvęs žurnalistas buvo 2015 metais netoli Kremliaus nužudyto opozicijos politiko Boriso Nemcovo patikėtinis, jis taip pat artimas Rusijos vyriausybės kritikui Michailui Chodorkovskiui. V. Kara-Murza nurodo, kad dėl savo politinės veiklos jau du kartus buvo apnuodytas.

41-erių V. Kara-Murza, kuris būdamas 15-os su motina emigravo į Didžiąją Britaniją ir turi šios šalies pilietybę, yra vienas iš nedaugelio dar Rusijoje gyvenančių žinomų opozicijos veikėjų. Spalį jam buvo skirtas Europos Tarybos Vaclavo Havelo apdovanojimas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.