Xi Jinpingas ragina paversti Kinijos armiją „didžiąja plieno siena“

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pareiškė, kad nori paversti Kinijos kariuomenę „didžiąja plieno siena“, kalbėdamas paskutinę šių metų Liaudies kongreso suvažiavimo dieną.

Xi Jinpingas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 10:03 AM

Xi Jinpingas sakė, kad Kinija „turi visapusiškai skatinti nacionalinės gynybos modernizavimą (...), kad armija taptų „didžiąja plieno siena, patikimai ginančia nacionalinį suverenitetą, saugumą ir vystymosi interesus“.

Kongresas patvirtino karinių išlaidų didinimą 7,2 proc., tai lems ir proporcingai didesnes bendrąsias išlaidas.

Kitoje savo kalboje Xi Jinpingas minėjo Pekino „susivienijimo“ su Taivanu planus, nors kalbėjo gana atsargiai. Jis nepakartojo ankstesnių pareiškimų, kad Pekinas neatmeta galimybės panaudoti karinę jėgą. Lyderis akcentavo vienos Kinijos principą ir ryžtą „priešintis išorės jėgų kišimuisi“.

Savarankiškas demokratinis Taivanas niekada nebuvo Kinijos Liaudies Respublikos dalis, nuo 1949 m. turi nepriklausomą vyriausybę, tačiau Pekinas laiko salą, kurioje gyvena apie 23 mln. žmonių, atsiskyrusia savo teritorija.

Rusijai įsiveržus į kaimyninę Ukrainą, vis labiau nerimaujama, kad Kinija taip pat gali panaudoti karinę jėgą prieš Taivaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.