Izraelio kultūros atstovai ragina Vokietiją ir JK atšaukti B. Netanyahu vizitus

Apie 1 000 Izraelio menininkų, rašytojų ir mokslininkų parašė laišką Vokietijos ir Jungtinės Karalystės ambasadoriams, reikalaudami atšaukti būsimus ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vizitus į jų šalis dėl jo planų keisti teismų sistemą.

​Apie 1 000 Izraelio menininkų, rašytojų ir mokslininkų parašė laišką Vokietijos ir Jungtinės Karalystės ambasadoriams, reikalaudami atšaukti būsimus ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vizitus į jų šalis dėl jo planų keisti teismų sistemą.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Apie 1 000 Izraelio menininkų, rašytojų ir mokslininkų parašė laišką Vokietijos ir Jungtinės Karalystės ambasadoriams, reikalaudami atšaukti būsimus ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vizitus į jų šalis dėl jo planų keisti teismų sistemą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-14 16:07

„Izraelio valstybė šiuo metu susiduria su baisiausia krize, ekstremaliausia per visą jos istoriją, pagreitintu pavojingu procesu, kuriam vadovauja jos išrinktoji vyriausybė, siekdama iš klestinčios demokratijos paversti ją teokratine diktatūra“, – sakoma laiške.

Laišką paskelbė Izraelio laikraštis „Haaretz“. Tarp pasirašiusiųjų yra rašytojas Davidas Grossmanas ir skulptorė Sigalit Landau.

B. Netanyahu trečiadienį pradės trijų dienų vizitą Vokietijoje, o žiniasklaida praneša, kad Izraelio premjeras kovo antroje pusėje planuoja apsilankyti Londone.

„Prašome Vokietijos ir Didžiosios Britanijos skubiai pranešti kaltinamajam Netanyahu, kad jo planuojami valstybiniai vizitai į jūsų šalis atšaukiami. Jei šie vizitai įvyks, kaip planuota, virš jų pakibs tamsus šešėlis“, – teigė laiško autoriai.

Laiške rašoma, kad B. Netanyahu yra kaltinamas kyšininkavimu, sukčiavimu ir pasitikėjimo pažeidimu, o kritikai mano, kad teismų sistemos reformos yra jo bandymas išvengti teisingumo.

„Teismo procesai vyksta ir dar nesibaigė. Siekdamas išvengti teisingumo, ponas Netanyahu rengia sąmokslą prieš Izraelio valstybę su antisionistiniais, fundamentalistiniais ir mesianistiniais subjektais ir su nuteistais žydų teroristais, kurie kartu propaguoja rasistines, homofobines ir nedemokratines iniciatyvas“, nukreiptas prieš visus izraeliečius tiek namuose, tiek užsienyje.

Jie pažymėjo, kad B. Netanyahu pirmadienį grįžo į Izraelį iš valstybinio vizito Italijoje, lydimas žmonos – jis turėjo būti trumpas, bet nebuvo, o už tai sumokėjo Izraelio mokesčių mokėtojai.

Laišką pasirašę kultūros ir mokslo veikėjai teigė, kad B. Netanyahu nori paversti Izraelio policiją „politine policija, priemone, kurios reikia kiekvienai diktatūrai, kad galėtų primesti valstybės galią piliečiams“.

Daugybė kūrybinių profesijų atstovų teigė, kad pakeitimai „smarkiai pakenks pilietinėms teisėms Izraelyje, įskaitant teisę į literatūrinę ir meninę žodžio laisvę, ir panaikins autorių ir menininkų laisvę Izraelyje“.

Šiuo metu Izraelyje nuolat vyksta didelio masto protestai prieš teismų reformą, kurią stumia B. Netanyahu dešinioji religinė vyriausybė. Be kita ko, ketinama sudaryti galimybę parlamentui (Knesetui) paprasta balsų dauguma panaikinti Aukščiausiojo Teismo sprendimus. Kritikai mano, kad tai kelia grėsmę valdžių atskyrimo principui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.