Kinija perspėjo, kad AUKUS aljanso paktas dėl povandeninių laivų – „klaidingas ir pavojingas kelias“

Antradienį Kinija perspėjo, kad Australija, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos žengia „klaidingu ir pavojingu keliu“, pristačiusios susitarimą dėl branduolinių povandeninių laivų.

​Antradienį Kinija perspėjo, kad Australija, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos žengia „klaidingu ir pavojingu keliu“, pristačiusios susitarimą dėl branduolinių povandeninių laivų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Antradienį Kinija perspėjo, kad Australija, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos žengia „klaidingu ir pavojingu keliu“, pristačiusios susitarimą dėl branduolinių povandeninių laivų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-14 10:23, atnaujinta 2023-03-14 10:59

„Naujausias bendras JAV, JK ir Australijos pareiškimas rodo, kad šios trys šalys, siekdamos savo pačių geopolitinių interesų, visiškai nepaiso tarptautinių bendruomenių susirūpinimo ir toliau žengia klaidingu ir pavojingu keliu“, – sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Pirmadienį Australija paskelbė, kad pirks iki penkių JAV branduolinių povandeninių laivų ir kurs naują modelį pagal JAV ir Didžiosios Britanijos technologijas. Ambicingas planas skirtas stiprinti saugumą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione ir atremti stiprėjančią Kinijos galią.

Wang Wenbinas apkaltino tris Vakarų sąjungininkes kurstant ginklavimosi varžybas ir sakė, kad saugumo susitarimas yra „tipiškas šaltojo karo mentaliteto atvejis“.

Povandeninių laivų pardavimas „kelia rimtą branduolinių ginklų platinimo riziką ir pažeidžia Neplatinimo sutarties tikslus bei uždavinius“, sakė Wang Wenbinas per įprastą spaudos konferenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.