Vokietijos prezidentas: remsime ir saugosime Baltijos šalis

Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris patikino, kad Berlynas remia NATO partneres Baltijos šalis – Lietuvą, Latviją ir Estiją. „NATO pasirengusi ginti kiekvieną Aljanso teritorijos kvadratinį centimetrą, – sakė jis trečiadienį lankydamasis Ämari oro pajėgų bazėje Estijoje. – Mes remiame Baltijos šalis ir užtikriname apsaugą. Ir šiuo atžvilgiu galima kliautis Vokietija.“ Kartu su JAV ir Didžiąja Britanija Vokietija esą skiria daugiausiai pajėgų rytiniame NATO flange.

Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2023, 4:03 PM, atnaujinta Mar 15, 2023, 4:56 PM

F. W. Steinmeieris Estijoje susipažino su Vokietijos oro pajėgų misija stebint ir saugant oro erdvę virš Baltijos šalių. „Esu čia ir tam, kad nuoširdžiai padėkočiau kariams už misiją, kurią jie vykdo“, – pabrėžė prezidentas.

Vokietija ir Didžioji Britanija kovo 6 dieną perėmė patruliavimą Baltijos šalių oro erdvėje. Neatpažintam lėktuvui artėjant prie Baltijos oro erdvės, pakyla vienas Vokietijos ir vienas Didžiosios Britanijos naikintuvas „Eurofighter“.

Trims Baltijos valstybėms ir NATO narėms Estijai, Latvijai ir Lietuvai trūksta savo oro pajėgų. NATO naudojasi bazėmis Šiauliuose ir Ämari, kad galėtų kontroliuoti oro erdvę virš Baltijos regiono. Vykdydamos NATO Greitojo reagavimo oro policijos misiją sąjungininkės dislokuoja lėktuvus ir pagalbinį personalą rotacijos tvarka.

Į Estiją skridusį Vokietijos prezidento lėktuvą pasitiko „Eurofighter“ – kartu ir pasitreniravo

Vokietijos prezidentą Franką Walterį Steinmeierį iš Berlyno į Estiją skraidinantį lėktuvą „Airbus A319“ oro erdvėje virš Baltijos valstybės pasitiko budinti eskadrilė – taip prezidentas galėjo susipažinti su Vokietijos ir Didžiosios Britanijos vykdoma Baltijos šalių oro erdvės stebėsena.

Prie dešiniojo „Airbus“ sparno prisiartino naikintuvas „Eurofighter“ ir palydėjo jį iki nusileidimo vietos.

Jokio pagrindo nerimauti nebuvo, nes visa operacija buvo treniruotė. Bendrai veikiančios oro pajėgos du kartus per dieną turi atlikti parengties mokymus, todėl jos tiesiog treniravosi su F. W. Steinmeierio lėktuvu, apsimesdamos, kad jis įskrido į neleistiną oro erdvę.

Vėliau F. W. Steinmeieris sužinojo daugiau apie Vokietijos karinių oro pajėgų dislokavimą stebėti ir saugoti oro erdvę virš Baltijos jūros.

Jis buvo supažindintas su padėtimi ir jam buvo paaiškinta, kaip veikia Vokietijos ir Didžiosios Britanijos parengties rotacijos sistema. Taip pat Vokietijos prezidentas planavo papietauti su Vokietijos ir Didžiosios Britanijos kariais ir pasikalbėti su jais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.