Kariuomenės diskreditavimu apkaltinta studentė iš Rusijos pabėgo į Lietuvą

Devyniolikmetė Archangelsko studentė Olesia Krivcova pabėgo iš Rusijos į Lietuvą dėl jai pateiktų kaltinimų Rusijos kariuomenės diskreditavimu ir terorizmu, už kuriuos merginai skirtas namų areštas ir gresia iki septynerių metų kalėjimo.

​Devyniolikmetė Archangelsko studentė Olesia Krivcova pabėgo iš Rusijos į Lietuvą dėl jai pateiktų kaltinimų Rusijos kariuomenės diskreditavimu ir terorizmu, už kuriuos merginai skirtas namų areštas ir gresia iki septynerių metų kalėjimo.<br>Stopkadras iš video medžiagos.
​Devyniolikmetė Archangelsko studentė Olesia Krivcova pabėgo iš Rusijos į Lietuvą dėl jai pateiktų kaltinimų Rusijos kariuomenės diskreditavimu ir terorizmu, už kuriuos merginai skirtas namų areštas ir gresia iki septynerių metų kalėjimo.<br>Stopkadras iš video medžiagos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-16 17:34

O.Krivcovai palaikyti skirtame „Telegram“ kanale paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip ji nuima nuo kojos elektroninę stebėjimo apyrankę ir rodo kamerai raštelį su žodžiu „laisvė“.

Įraše ji taip pat atskleidė, kad jau yra Lietuvoje. Jai pavyko kirsti Rusijos sieną padedant neįvardytiems žmogaus teisių aktyvistams.

„Laisvosios Europos radijas“ pranešė, kad devyniolikmetė Šiaurės Arkties universiteto studentė O.Krivcova uždarame bendraklasių pokalbių kambaryje pasidalijo Archangelsko aktyvisto Iljos Lešukovo įrašu, o socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė antikarinius įrašus, kuriuose minimas Krymo tilto bombardavimas. Įtariama, kad O. Krivcovai adresuotą pasmerkimą parašė jos bendraklasiai.

Praėjusių metų gegužę mergaitė buvo nubausta 30 tūkst. rublių bauda dėl antikarinių lankstinukų diskreditavimo Rusijos kariuomenės atžvilgiu.

Nepriklausomo Rusijos leidinio „SOTA“ duomenimis, prie O.Krivcovos demaskavimo galėjo prisidėti patriotiškai nusiteikę Šiaurės Arkties universiteto Istorijos fakulteto studentai ir prieš LGBT pasisakantis aktyvistas iš Sankt Peterburgo Timūras Bulatovas.

Vasario mėnesį O.Krivcovos vyras Ilja Melkovas be jokio paaiškinimo buvo iškviestas į universitetą, kur centro darbuotoja privertė jį į kamerą pasakyti, kad merginos šeima nelaiko jo liudytoju byloje.

Studentė buvo įtraukta į teroristų ir ekstremistų sąrašą. Sausio pradžioje teismas jai skyrė namų areštą.

Pirmadienį ilgiausiai Rusijoje veikianti žmogaus teisių organizacija „Memorial“ paskelbė O.Krivcovą politine kaline.

„Esu labai dėkinga šiai šaliai (Lietuvai) už tai, kad mane išgelbėjo!“ Planuoju likti Lietuvoje ir čia įgyti išsilavinimą“, – O.Krivcova sakė nepriklausomai naujienų svetainei „Agentūra“.

Ji pabrėžė, kad iš Rusijos išvyko legaliai ir visus pasienio kontrolės punktus kirto turėdama galiojančią vizą. Iš O.Krivcovos atsakymo neaišku, kur tiksliai ji kirto Lietuvos sieną ir ar tai buvo sienos su Rusija ruožas. Ji nedetalizavo, kaip išvyko iš Rusijos „dėl saugumo tų, kurie taip pat išvyks“.

O.Krivcova pažymėjo, kad apie jos planą išvykti nežinojo net artimieji, nes „tai nebuvo saugu“. Ji pridūrė, kad jai išvykus, į jos namus atvyko Federalinės kalėjimų tarnybos pareigūnai. Ką tiksliai jie darė, mergina nežino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.