Serbijai ir Kosovui nepavyko susitarti dėl santykių normalizavimo: šalių lyderiai kalbėjosi beveik 12 valandų

Nepaisant ilgas valandas trukusių derybų, kuriose dalyvavo ES, Serbijai ir Kosovui šeštadienį nepavyko susitarti dėl abiejų šalių santykių normalizavimo sutarties pasirašymo. „Šalims nepavyko rasti abiem pusėms priimtino sprendimo“, – vakare po maratoninio susitikimo Šiaurės Makedonijos Ochrido mieste sakė ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis.

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius.<br> AP/Scanpix nuotr.
Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2023, 10:18 AM

Kosovo premjeras Albinas Kurtis ir Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius beveik dvylika valandų kalbėjosi apie praėjusį mėnesį ES pristatytą „taikos planą“ abiem valstybėms.

Serbija ir Kosovas sulaukia vis didesnio spaudimo pasirašyti susitarimą, kuris leistų normalizuoti santykius tarp abiejų šalių.

1,8 mln. gyventojų turintis Kosovas, kuriame daugiausiai gyvena albanai, 2008 metais paskelbė savo nepriklausomybę nuo Serbijos, tačiau Belgrado vis dar yra laikomas Serbijos provincija. Kosove gyvena apie 120 000 serbų. Serbija, kaip ir Kosovas, siekia narystės ES.

Abi pusės po derybų šeštadienį kalbėjo apie pažangą. Tačiau Serbijos prezidentas, „kaip jau per pastarąjį susitikimą Briuselyje“ vasario gale, „vengė pasirašyti susitarimą“, – sakė A. Kurtis.

A. Vučičius buvo ne toks konkretus: „Manau, kad žengėme svarbų žingsnį konstruktyvios atmosferos link ir pradėsime kažką dirbti“.

Remiantis ES 11 punktų dokumentu, abi pusės turėtų įsipareigoti atsisakyti smurto sprendžiant konfliktus ir netrukdyti galimam kitos šalies prisijungimui prie ES ar kitų tarptautinių organizacijų.

A. Kurtis tikisi, kad susitarimas atvers kelią jo šaliai į tarptautines institucijas, ypač – Jungtines Tautas. Susitarimas, be to, reikštų de-facto viena kitos pripažinimą – Kosovas ir Serbija pripažintų viena kitos kelionės dokumentus, diplomus, automobilių numerius ir muitinės antspaudus.

Ankstesnis susitikimas vasario gale Briuselyje persilaužimo neatnešė, nors ES atstovai žadėjo greitą susitarimą. A. Kurtis ir A. Vučičius tada kaltino vienas kitą dėl nepavykusių derybų. A. Vučičius pareiškė, kad „nesutiks nei su formaliu, nei neformaliu Kosovo pripažinimu ir to nepasirašys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą