V. Putino vizitas Mariupolyje – signalas pasauliui: paaiškino, ką Kremlius bando parodyti rusams

Pirmasis V. Putino vizitas Mariupolyje įvyko po beveik dešimt mėnesių po to, kai Ukrainos kariai pasitraukė iš „Azovstal“ plieno gamyklos. Tai buvo paskutinė Ukrainos pajėgų atrama po kruvinos apgulties, nuniokojusios didelę miesto dalį.

V. Putinas Mariupolyje.<br> AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas Mariupolyje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2023, 2:51 PM

Ir vis dėlto kyla klausimas, kodėl V. Putinas taip ilgai laukė, kad atliktų tai, kas ekspertų vertinimu yra akivaizdus viešųjų ryšių pasirodymas.

Mariupolis tebėra didžiausias Rusijos prizas šiame kare – vis dar vienintelis didelis miestas, kurį ji užėmė ir kurį jai pavyko išlaikyti. Lapkričio mėn. ji buvo priversta trauktis iš Chersono).

Tai gali būti susiję su saugumo sumetimais. Anksčiau šį mėnesį V. Putinas atšaukė vizitą į tankų gamyklą Rusijos pietuose, kai Rusijos saugumo pareigūnai pareiškė, kad nedidelė Ukrainos ginkluota grupė kirto sieną ir nužudė du civilius.

Taip pat gali būti, kad dėl miesto sugriovimo masto prireikė laiko, kol buvo pakankamai viskas atstatyta, kad būtų galima sukurti priimtiną foną nuotraukoms. Visa paskelbta Putino vizito filmuota medžiaga nufilmuota jau sutemus.

Tačiau jei šis iš anksto nepraneštas vizitas buvo rengiamas prieš Tarptautiniam baudžiamajam teismui išduodant arešto orderį pačiam V. Putinui, tai galėjo sutvirtinti jo apsisprendimą.

Mariupolis, uostamiestis prie Azovo jūros, yra Ukrainos Donecko srityje ir nuo 2022 m. gegužės mėn. yra tiesiogiai kontroliuojamas Rusijos.

Rusijos atakos prieš Mariupolį prasidėjo 2022 m. vasario 24 d. – pirmąją invazijos dieną. Mieste buvo vykdomi vieni didžiausių karo žiaurumų.

Šis vizitas suteikia mažos rizikos galimybę parodyti pasauliui, kad jis nesėdi užsidaręs Kremliuje, ir parodyti Rusijos žmonėms, kad jis yra atsakingas, pakankamai jaunatviškas ir energingas, kad galėtų pats važinėti po miestą, ir daug dėmesio skiria neteisėtai okupuotų Ukrainos teritorijų atstatymui ir integravimui į Rusijos sudėtį.

Vaizdo įraše V. Putinas, sėdintis vairuotojo vietoje, kartu su ministro pirmininko pavaduotoju Maratu Chusnulinu kalba apie Rusijos su žeme sulyginto miesto atstatymo planus.

Pora aptaria planus Mariupolyje pastatyti naują ligoninę. Praėjusių metų kovo mėnesį Rusija liūdnai pagarsėjo subombarduodavo vaikų ir akušerijos ligoninę, kai joje buvo nėščiosios ir medicinos personalas.

Rusijos pareigūnai teigė, kad ligoninė buvo pateisinamas karinis taikinys, remdamiesi neįrodytu teiginiu, kad toje vietoje buvo Ukrainos kariniai taikiniai ir kad visi pacientai ir medicinos personalas buvo išvykę.

Tačiau socialinėje žiniasklaidoje išplatintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip iš sugriauto pastato tarp apdegusių automobilių ir nuolaužų išvedamos besilaukiančios motinos.

Tarp sužeistųjų buvo ir nėščia moteris, nufotografuota išnešama ant neštuvų. Nei jos, nei jos kūdikio išgelbėti nepavyko, vėliau patvirtino ją gydęs chirurgas. Nuotrauka sukėlė šoką visame pasaulyje.

„Ten bus greitosios pagalbos automobilis ir visos moderniausios laboratorijos“, – vaizdo įraše sako M. Chusnulinas.

„Viskas bus gerai“, – atsako Putinas.

Vaikų žaidimų aikštelėje apžiūrėjęs dokumentus ir nuotraukas, V. Putinas susitinka su gyventojais, kurie atrodo apstulbę jį pamatę.

Vienam vyrui Putinas sako: „Mums reikia pradėti geriau pažinti vieniems kitus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.