Saudo Arabija paleido JAV pilietį, įkalintą už kritiškas žinutes tviteryje

Saudo Arabijos kalėjime 19 metų kalėti nuteistas JAV pilietis, socialinėje žiniasklaidoje kritikavęs karalystės valdovus, buvo paleistas į laisvę, antradienį agentūrai AFP pranešė jo sūnus.

​Saudo Arabijos kalėjime 19 metų kalėti nuteistas JAV pilietis, socialinėje žiniasklaidoje kritikavęs karalystės valdovus, buvo paleistas į laisvę, antradienį agentūrai AFP pranešė jo sūnus.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Saudo Arabijos kalėjime 19 metų kalėti nuteistas JAV pilietis, socialinėje žiniasklaidoje kritikavęs karalystės valdovus, buvo paleistas į laisvę, antradienį agentūrai AFP pranešė jo sūnus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2023, 9:29 AM

Kilęs iš Saudo Arabijos 72 metų Saadas Ibrahimas Almadis buvo suimtas 2021 metais už tai, ką jo sūnus Ibrahimas apibūdino kaip „švelnius“ įrašus tviteryje tokiomis temomis, kaip karas Jemene ir 2018 metais įvykdytas žurnalisto Jamalo Khashoggio nužudymas.

Praėjusį spalį teismas S. I. Almadžiui skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę, kuri praėjusį mėnesį buvo pailginta iki 19 metų, o antradienį jis buvo netikėtai paleistas, sakė jo sūnus.

„Taip, jis buvo paleistas prieš penkias valandas. Jis yra savo namuose Rijade“, – telefonu iš JAV sakė Ibrahimas agentūrai AFP, pridurdamas, kad dėl pernai įvesto draudimo keliauti tėvas negali išvykti iš šalies.

S. I. Almadžio atvejis galėjo dar labiau padidinti įtampą tarp Rijado ir Vašingtono, ilgamečių partnerių, kurie pastaruoju metu nesutaria dėl tokių klausimų kaip žmogaus teisės ir naftos gavybos mažinimas, kurį palaiko OPEC+ kartelis.

Praėjusiais metais Valstybės departamentas pareiškė, kad „nuolat ir intensyviai reiškė susirūpinimą dėl šios bylos Saudo Arabijos vyriausybės aukšto rango atstovams“ ir kad „naudojimasis žodžio laisve niekada neturėtų būti laikomas nusikaltimu“.

Saudo Arabijos pareigūnai bylos nekomentavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.