Australija rengiasi referendumui dėl „balso“ suteikimo čiabuvių tautoms

Australijos rinkėjai šiais metais spręs, ar keisti šalies Konstituciją, kad būtų pripažintos šalies čiabuvių tautos, ketvirtadienį paskelbė ministras pirmininkas Anthony Albanese.

Australijos aborigenų gentis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Australijos aborigenų gentis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 10:30 AM

Referendumu bus siekiama įsteigti patariamąją čiabuvių instituciją, kuri būtų įgaliota patarinėti parlamentui dėl naujų įstatymų ir kitų teisės aktų.

Šių metų pabaigoje – tarp spalio ir gruodžio mėnesių – australų bus prašoma balsuoti dėl pasiūlymo „pakeisti Konstituciją, kad būtų pripažintos pirmosios Australijos tautos įsteigiant instituciją „Aborigenų ir Toreso sąsiaurio salų gyventojų balsas“.

Apklausos rodo, kad apie 60 proc. australų pritaria Konstitucijos pakeitimui, tačiau palaikymas mažėja, be to, vis dar kyla klausimų, kaip tas „balsas“ veiktų.

Naujoji institucija neturės veto teisės. Kol kas neaišku, kaip ir ar apskritai ji būtų demokratiškai renkama.

„Tai paprastas klausimas, klausimas iš širdies“, – sakė A. Albanese spaudos konferencijoje, paskelbdamas referendumo klausimo formuluotę. Pasak jo, tokios institucijos įsteigimas yra „geriausia galimybė“ Australijoje pašalinti praeities neteisybes.

Šalies steigimo dokumente 122 metus nebuvo pripažinti Australijos aborigenai ir Toreso sąsiaurio salų gyventojai bei jų daugiau kaip 65 tūkst. metų besitęsiantis ryšys su šia žeme.

Tik 1967 metų gegužės mėnesį australai balsavo už Konstitucijos pakeitimą, kad aborigenai ir Toreso sąsiaurio salų gyventojai būtų įskaičiuoti į šalies gyventojų skaičių.

Daugiau nei šimtmetį Australijos čiabuviai nebuvo laikomi visateisiais piliečiais, ir nors dabar šios teisės yra įtvirtintos įstatymuose, vis dar egzistuoja didelė nelygybė. Australijos čiabuviai daug dažniau skursta, turi ribotas galimybes įgyti išsilavinimą ar gauti sveikatos priežiūros paslaugas ir dažniau patenka į kalėjimus nei jų baltaodžiai tėvynainiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.