Izraelio ministro reikalavimas stabdyti teismų reformą sutiktas prieštaringai

Sekmadienį pranešta, kad Izraelio gynybos ministro Joavo Galanto reikalavimas stabdyti teismų reformą sulaukė prieštaringo atsako. Nors ministro raginimą palaikė dar mažiausiai du jo partijos „Likud“ nariai, kaip pranešė Izraelio žiniasklaida, kiti koalicijos dalyviai reagavo piktai, o kai kurie netgi ragino atleisti ministrą.

Izraelio ministro reikalavimas stabdyti teismų reformą sutiktas prieštaringai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio ministro reikalavimas stabdyti teismų reformą sutiktas prieštaringai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2023, 2:47 PM

Siūloma teismų sistemos pertvarka sukrėtė visuomenę ir išryškino susiskaldymą ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vyriausybėje. „Turime sustabdyti procesą, kad pradėtume dialogą“, – šeštadienį netikėtai pareiškė J. Galantas ir pabrėžė, jog iškilo pavojus Izraelio saugumui. Jis sakė pastarosiomis savaitėmis iš armijos vadų išgirdęs nerimą keliančių pasisakymų, įtampa dėl reformų, kuriomis siekiama susilpninti Aukščiausiąjį Teismą ir perduoti daugiau galių parlamentui, didėjo.

Izraelio koalicinė vyriausybė kaltina Aukščiausiąjį Teismą pernelyg kišantis į politinius sprendimus ir siūlo pakeisti Izraelio įstatymus, kad parlamentas paprasta balsų dauguma galėtų panaikinti teismo sprendimus. Siūlomos reformos taip pat suteiktų vyriausybei kur kas daugiau galių skiriant teisėjus. Kritikai šiuos pokyčius vertina kaip didelę grėsmę valdžių atskyrimui.

J. Galantas paragino pradėti dialogą su reformos priešininkais ir sakė, jog jis galėtų vykti iki Izraelio nepriklausomybės dienos balandžio 26-ąją. Tačiau masinių protestų organizatoriai po J. Galanto kalbos pareiškė, kad demonstracijos tęsis tol, kol reformų planų bus visiškai atsisakyta.

Artimiausiomis dienomis B. Netanyahu dešiniųjų religinė koalicija planuoja įgyvendinti svarbiausius reformos elementus. Balsavimas dėl įstatymo, suteiksiančio vyriausybės politikams daugiau įtakos skiriant teisėjus, gali įvykti jau pirmadienį. Vis dar neaišku, kaip balsuos reformos kritikai vyriausybėje ir ar koalicija turi daugumą.

Masiniai protestai prieš šią reformą nesiliauja jau tris mėnesius. Pasak Izraelio žiniasklaidos, šeštadienio vakarą į demonstraciją Tel Avive vėl susirinko beveik 200 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.