Izraelį drebina masiniai protestai: gatvėse – ugnis, riaušių policija ir aidintys reikalavimai

Ministrui Pirmininkui Benjaminui Netanyahu atleidus gynybos ministrą, dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į gatves visame Izraelyje. Ministras Yoav Gallant pasisakė prieš prieštaringai vertinamus planus pertvarkyti teisingumo sistemą.

Protestai Izraelyje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Izraelyje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Izraelyje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Protestai Izraelyje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Protestai Izraelyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Protestai Izraelyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Protestai Izraelyje.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Protestai Izraelyje.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-03-27 08:40

Jeruzalėje policija ir kariai prieš demonstrantus prie B. Netanyahu namų panaudojo vandens patrankas.

Ankstų pirmadienio rytą Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas paragino vyriausybę sustabdyti reformas.

„Dėl Izraelio žmonių vienybės, dėl atsakomybės raginu jus nedelsiant sustabdyti teisėkūros procesą, – pareiškė jis socialiniame tinkle „Twitter“ ir pridūrė, kad „visų Izraelio žmonių akys nukreiptos į jus“. JAV taip pat pareiškė, kad yra labai susirūpinusios dėl šių įvykių, ir paragino siekti kompromiso.

Dėl naujojo įstatymo jau buvo suplanuota savaitė trukdžių

Reformos apima planus, pagal kuriuos vyriausybei būtų suteikta visiška teisėjus skiriančio komiteto kontrolė.

Jomis taip pat būtų apsunkinta galimybė teismams nušalinti netinkamu eiti pareigas pripažintą vadovą, o tai papiktino daugelį, manančių, kad tai atitinka dabartinio prezidento Benjamino Netanyahu, kuriam vyksta teismo procesas dėl korupcijos, interesus.

B. Netanyahu teigia, kad reformomis siekiama užkirsti kelią teismams viršyti savo įgaliojimus ir kad už jas balsavo visuomenė per praėjusius rinkimus.

Po protesto prie B. Netanyahu namų demonstrantai, kurių daugelis plevėsavo Izraelio vėliavomis ir daužė puodais bei keptuvėmis, susidūrė su policijos pajėgomis ir atvyko prie Izraelio parlamento – Kneseto.

Viena vyriausybės darbuotoja BBC sakė, kad, jos nuomone, B. Netanyahu „peržengė visas mūsų, kaip demokratinės šalies, ribas“.

„Mes giname paskutinį savo demokratijos gabalėlį ir aš negaliu taip eiti miegoti. Negaliu nieko daryti, kol nesustabdysime šios beprotybės“, – sakė ji.

Tel Avive vėliavomis mojuojantys protestuotojai daugiau kaip dvi valandas blokavo vieną iš pagrindinių greitkelių, kol juos išvaikė raitoji policija ir vandens patrankos.

P. Gallant yra buvęs karys, kuris kelias savaites klausė rezervistų, nepatenkintų siūlomu įstatymo pakeitimu, pasisakymus.

Kovo pradžioje elitinės Izraelio oro pajėgų eskadrilės naikintuvų pilotai pažadėjo nedalyvauti mokymuose, taip išreikšdami precedento neturintį protestą prieš vyriausybę.

Vėliau jie sutiko dalyvauti ir surengti derybas su savo vadais.

Šeštadienį J. Gallant pasisakė prieš įstatymą ir sakė, kad Izraelio gynybos pajėgų nariai yra pikti ir nusivylę.

B. Netanyahu, kuris tuo metu, kai B. Gallant pasirodė televizijoje, buvo išvykęs iš šalies, pareiškė, kad nebepasitiki juo kaip gynybos ministru. Premjeras nori, kad naujasis teisės aktas būtų priimtas parlamente iki savaitės pabaigos.

Abu politikai yra tos pačios „Likud“ partijos nariai, ir nors gynybos ministras sulaukė kai kurių kolegų narių palaikymo, kiti kraštutinių dešiniųjų atstovai ragino jį pasitraukti.

Po to, kai buvo atleistas, J. Gallant'as dar kartą patvirtino „Twitter“: „Izraelio valstybės saugumas visada buvo ir bus mano gyvenimo misija“.

Izraelio opozicijos lyderis Yairas Lapidas apibūdino J. Gallanto atleidimą kaip „naują vyriausybės nuosmukį“.

„Netanyahu gali atleisti J. Gallantą, bet jis negali atleisti realybės ar Izraelio žmonių, kurie priešinasi koalicijos beprotybei“, – pridūrė Y. Lapidas.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai išreiškė JAV susirūpinimą dėl susidariusios padėties ir pasakė: „Kaip neseniai prezidentas aptarė su ministru pirmininku B. Netanyahu, demokratinės vertybės visada buvo ir turi išlikti JAV ir Izraelio santykių vizitine kortele.“

Ji pridūrė, kad „esminiai demokratinės sistemos pokyčiai“ turėtų būti „vykdomi su kuo platesne visuomenės parama“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?