Suomijos policija nekartojo švedų klaidos: atėmė iš demonstrantų lėlę, vaizduojančią R. T. Erdoganą

Priešais Turkijos ambasadą Helsinkyje šeštadienį įvyko antiturkiška demonstracija. Kaip praneša „Yle“, Suomijos policija įsikišo į įvykius ir atėmė iš protestuotojų lėlę, vaizduojančią Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

Suomija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Suomija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 12:14 PM, atnaujinta Mar 27, 2023, 12:15 PM

„Pareigūnų nuomone, demonstrantai savo veiksmais siekė diskredituoti Turkijos prezidentą“, – sakė Helsinkio policijos inspektorius Esa Pennanenas.

Anot jo, iškelta baudžiamoji byla dėl garbės ir orumo įžeidimo.

Suomijos įstatymai užtikrina konstitucinę teisę rengti demonstracijas, bet draudžia imtis veiksmų, galinčių įžeisti žmogaus garbę ir orumą.

Policijos duomenimis, demonstracijoje dalyvavo apie šimtą žmonių. Ją surengė organizacija „Rise Up for Rojava“, veikianti kurdų vardu. Sausio mėnesį jos nariai pakabino R. T. Erdoganą vaizduojančią lėlę už kojų priešais Stokholmo merijos pastatą. Šis incidentas supykdė Turkiją ir turėjo įtakos Švedijos paraiškos dėl narystės NATO svarstymo procesui.

Kovo viduryje buvo pranešta, kad Turkija pradės Suomijos paraiškos ratifikavimą.

2023 metų sausio 21 dieną kraštutinių dešiniųjų atstovas Rasmusas Paludanas viešai sudegino Koraną prie Turkijos ambasados Stokholme. Toks gestas sulaukia didžiulio tiek Turkijos, tiek kitų musulmoniškų valstybių kritikos pliūpsnio.

Ekspertu teigimu, šiuo protestu buvo siekiama sužlugdyti Švedijos integracijos į NATO planus, įtempti santykius su musulmoniškomis šalimis. Protestantai Švedijoje taip pat pakabino R. T. Erdogano lėlę aukštyn kojomis.

Roberto Lansingo instituto (RLI) analizėje pažymima, kad būtent Rusija suplanavo ir organizavo pastangas destabilizuoti Švediją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.