Britų žvalgyba padidino teroro pavojaus lygį Šiaurės Airijoje

Prieš 25-ąsias Didžiojo penktadienio sutarties metines britų žvalgyba MI5 padidino teroro pavojaus lygį Šiaurės Airijai. Antras aukščiausias pavojaus laipsnis reiškia, kad išpuolis buvusioje neramumų provincijoje „labai tikėtinas“.

 Šiaurės Airijos pareigūnai.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Airijos pareigūnai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-28 17:30

Nedidelis asmenų skaičius pasiryžę įvykdyti „politiškai motyvuotą smurto aktą“, antradienį Londone įspėjo britų Šiaurės Airijos reikalų ministras Chrisas Heatonas Harrisas. Jis paragino žmones išlikti budrius.

Didžiojo penktadienio susitarimu 1998 metų balandžio 10 d. buvo užbaigtas ginkluotas konfliktas tarp abiejų Airijos dalių susivienijimo šalininkų katalikų ir Šiaurės Airijos sąjungos su Didžiąja Britanija rėmėjų protestantų. Į iškilmes Šiaurės Airijos sostinėje Belfaste kitą mėnesį laukiama atvykstant ir JAV prezidento Joe Bideno. Tiksli data dar nežinoma.

Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš ES sujaukė pasitaisiusius Airijos susivienijimo šalininkų ir priešininkų santykius. To priežastis yra ta, kad seniai nematoma tapusi siena tarp JK priklausančios Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos po „Brexito“ tapo ES išorės siena. Savo ginčą dėl specialių taisyklių Šiaurės Airijai Briuselis ir Londonas išsprendė, tačiau didžiausia protestantų partija DUP kompromisą atmeta.

Katalikų respublikonų pusėje vis dar veikia ginkluotos grupuotės, atskilusios nuo buvusios sukarintis organizacijos IRA. Spėjama, kad jos galėjo surengti išpuolį prieš policininką prieš kelias savaites.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.