Mianmaro chunta likviduoja Nobelio taikos premijos laureatės Aung San Suu Ky partiją

Mianmaro chuntos sudaryta rinkimų komisija antradienį paskelbė, kad Aung San Suu Kyi partija „Nacionalinė lyga už demokratiją“ (NLD) bus išformuota, nes nepersiregistravo pagal griežtą naują kariškių parengtą rinkimų įstatymą, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Aung San Suu Kyi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aung San Suu Kyi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 5:56 PM

Nobelio taikos premijos laureatės Suu Kyi vadovaujama NLD, kuri 2015 ir 2020 metų rinkimuose triuškinamai nugalėjo kariškių remiamas partijas, nuo trečiadienio bus „automatiškai panaikinta kaip politinė partija“, pranešė transliuotojas MRTV.

Kariuomenė savo 2021 metų vasario mėnesį įvykdytą valdžios užgrobimą pateisino nepagrįstais teiginiais, esą per 2020 metų rinkimus buvo plačiai paplitęs sukčiavimas, taip užbaigdama 10 metų trukusį demokratijos eksperimentą ir panardindama šalį į neramumus.

Sausio mėnesį chunta davė politinėms partijoms du mėnesius persiregistruoti pagal kariškių parengtą griežtą naują rinkimų įstatymą prieš naujus rinkimus, kuriuos ji pažadėjo surengti. Oponentai teigia, kad rinkimai nebus nei laisvi, nei sąžiningi.

Praėjusį mėnesį chunta paskelbė šešiems mėnesiams pratęsianti dvejus metus galiojusią nepaprastąją padėtį ir atidėjo rinkimus, kuriuos žadėjo surengti iki rugpjūčio, nes nekontroliavo pakankamos šalies dalies, kad būtų galima surengti balsavimą.

Vietos stebėsenos grupės duomenimis, per laikotarpį nuo perversmo žuvo daugiau kaip 3 100 žmonių ir daugiau kaip 20 tūkstančių buvo suimta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.