Į Balio salą nuo karo bėgančių rusų ir ukrainiečių likimas kybo ant plauko: siekia nutraukti vizų politiką

​Atogrąžų rojus Balis, pasižymintis ypatingo grožio paplūdimiais, ramiu gyvenimo būdu ir atostogų nuotaika, gali pasiūlyti daug ką bet kuriam nuo pasaulio pavargusiam keliautojui, jau nekalbant apie tuos, kurie bėga iš karo zonos.

​Atogrąžų rojus Balis, pasižymintis ypatingo grožio paplūdimiais, ramiu gyvenimo būdu ir atostogų nuotaika, gali pasiūlyti daug ką bet kuriam nuo pasaulio pavargusiam keliautojui, jau nekalbant apie tuos, kurie bėga iš karo zonos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Atogrąžų rojus Balis, pasižymintis ypatingo grožio paplūdimiais, ramiu gyvenimo būdu ir atostogų nuotaika, gali pasiūlyti daug ką bet kuriam nuo pasaulio pavargusiam keliautojui, jau nekalbant apie tuos, kurie bėga iš karo zonos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Atogrąžų rojus Balis, pasižymintis ypatingo grožio paplūdimiais, ramiu gyvenimo būdu ir atostogų nuotaika, gali pasiūlyti daug ką bet kuriam nuo pasaulio pavargusiam keliautojui, jau nekalbant apie tuos, kurie bėga iš karo zonos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Atogrąžų rojus Balis, pasižymintis ypatingo grožio paplūdimiais, ramiu gyvenimo būdu ir atostogų nuotaika, gali pasiūlyti daug ką bet kuriam nuo pasaulio pavargusiam keliautojui, jau nekalbant apie tuos, kurie bėga iš karo zonos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 2:49 PM

Todėl turbūt nereikėtų stebėtis, kad 2022 m. vasarį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pradėjus invaziją į Ukrainą, garsiausia Indonezijos atostogų sala vėl tapo traukos centru tūkstančiams rusų ir ukrainiečių, norinčių pabėgti nuo karo baisumų.

Indonezijos vyriausybės duomenimis, 2022 m., po to, kai po COVID-19 pandemijos vėl buvo atidaryta ši Pietryčių Azijos idilė, joje apsilankė apie 58 000 rusų, o vien 2023 m. sausio mėn. atvyko dar 22 500. Tai antroji pagal dydį turistų grupė po australų. Taip pat skaičiuojama, jog 2022 m. į salą atvyko daugiau nei 7 000 ukrainiečių, ir dar apie 2 500 per pirmąjį šių metų mėnesį.

Tačiau bėgantiems nuo smurto, arba nuo šaukimo į kariuomenę, Balio rojuje laukia nemalonumai. Šią savaitę turistinės salos valdžios institucijos paragino nutraukti Indonezijos vizų išdavimo politiką Rusijos ir Ukrainos piliečiams, nurodydamos virtinę tariamų incidentų, susijusių su netinkamu elgesiu, ir įvairiais pavyzdžiais, kai lankytojai viršijo vizų galiojimo laiką ir nelegaliai dirbo kirpėjais, neautorizuotais gidais ir taksi vairuotojais. Daugelis saloje gyvenančių ukrainiečių teigė, kad dauguma šių incidentų įvyko rusų dėka ir kad jie nepagrįstai kaltinami tuo pačiu.

„Kai gauname pranešimų apie blogai besielgiančius užsieniečius, beveik visada tai būna rusai“, – CNN pasakojo Kutos miestelio vietos policijos pareigūnas.

„Užsieniečiai atvyksta į Balį, bet elgiasi taip, tarsi būtų aukščiau įstatymo. Taip buvo visada ir tai turi pagaliau liautis“, – sakė jis.

Blogai besielgiantys turistai gali būti opi tema Balyje, kur įvairių tautybių užsieniečiai nuolat patenka į laikraščių antraštes dėl girtavimo ir netinkamo elgesio, nuogybių viešumoje bei nepagarbos šventoms vietoms.

Tačiau Balio valdžios institucijos, atrodo, yra pasirengusios parodyti pavyzdį rusams ir ukrainiečiams, nes visuomenėje vis dažniau kyla diskusijų dėl jų elgesio suvokimo.

„Kodėl būtent šios dvi šalys? Nes jos kariauja, todėl plūsta čia“, – šią savaitę spaudos konferencijoje sakė Balio gubernatorius Wayanas Kosteris.

Rusų ir ukrainiečių antplūdis į Balį vyksta nepaisant to, kad Ukraina uždraudė visiems vyrams nuo 18 iki 60 metų išvykti iš šalies. Rusija neturi oficialaus visuotinio draudimo, tačiau ji mobilizavo 300 000 rezervistų, kad šie įsitrauktų į kovas, todėl daugelis jaunų vyrų verčiau bėga į užsienį, nei būna pašaukti į kariuomenę.

Ukrainos garbės konsulatas Balyje teigė, kad šalyje esantys ukrainiečiai dažniausiai yra moterys, kurios ten vyksta šeimos vienijimo, o ne turizmo sumetimais, ir kad jos „nenorėjo pažeisti taisyklių ir nuostatų“.

„Mes visi sutariame“

Nors Balis buvo mėgstamas rusų turistų dar prieš karą, jo lankytinos vietos tapo dar patrauklesnės po V.Putino invazijos ir vėlesnės mobilizacijos.

Ir tai toli gražu ne vienintelis prieglobstis Pietryčių Azijoje. Puketo sala pietų Tailande, dažnai liaupsinama kaip viena geriausių paplūdimių vietų pasaulyje, sulaukė staigaus rusų turistų antplūdžio – daugelis jų investavo į nekilnojamąjį turtą, kad galėtų mėgautis ilgalaike viešnage.

„Gyvenimas Rusijoje dabar visai kitoks“, – CNN teigė buvęs investicijų bankininkas iš Sankt Peterburgo, nusipirkęs butą netoli Puketo senamiesčio.

„Niekas nenori likti ir gyventi karo epicentre, – sakė jis. – Tai kelia stresą galvojant apie galimybę grįžti į Rusiją ir būti nubaustam... (todėl) prasminga investuoti į vietą, kuri kainuoja mažiau nei Maskva ir yra saugesnė.“

Balyje iš dalies patrauklumą lėmė Indonezijos politika, leidžianti daugiau kaip 80 šalių piliečiams, įskaitant, bent jau kol kas, Rusijos ir Ukrainos piliečius, atvykus prašyti vizų. Vizos galioja 30 dienų, bet gali būti pratęstos vieną kartą iki 60 dienų.

Planuojantiems ilgas atostogas laiko tikrai užtenka, tačiau norintiems pasilikti ilgiau dirbti neleidžiama. Indonezijos valdžios institucijos teigė, kad pastaraisiais mėnesiais keli rusų turistai buvo deportuoti už vizos galiojimo termino viršijimą, tarp jų – 28 metų vyras iš Maskvos, kuris buvo suimtas ir deportuotas nustačius, kad jis dirbo fotografu.

Kiti, kurie atvyko tikėdamiesi susirasti darbą, grįžo namo, rizikuodami užsitraukti Maskvos rūstybę, jei bus įtariami bėgimu nuo šaukimo į kariuomenę.

Tarp rusų, atvykusių į Balį, buvo ir gatvės menininkas Sergejus Ovseikinas, vidury ryžių lauko sukūręs antikarinę freską, kuri atspindėjo jo požiūrį į šaukimą į kariuomenę bei patį karą.

„Kaip ir daugelis kitų, priverstų palikti savo gimtąją šalį, į Balį atvykau kaip turistas, – sakė S.Ovseikinas. – Rusija tebėra sudėtingoje politinėje situacijoje. Aš esu prieš karus, nesvarbu, kur jie vyktų“.

„Į Balį skrido daug žmonių, nepritariančių karui, – rusai, ukrainiečiai, baltarusiai ir kiti, – pridūrė jis. – Mes visi gerai sutariame vieni su kitais... ir suprantame, kad paprasti žmonės nepradėjo šio karo“.

„Gražu... jokių rusų kareivių“

Žinia apie galimą vizų taisyklių pakeitimą sukrėtė kai kuriuos saloje gyvenančius ukrainiečius, kurių daugelis išvyko iš tėvynės prasidėjus karui ir nuo to laiko gyvena iš santaupų, išvykdami ir grįždami kas 60 dienų, siekiant nepažeisti salos taisyklių.

„Balis yra gera vieta, – sakė vienas ukrainietis, vardu Dmytro. – Čia gražu, puikus oras ir saugi vieta ukrainiečiams – pasitaiko didelių rusų grupių, bet bent nėra rusų kareivių“.

Jis pridūrė, kad saloje gyvenantys ukrainiečiai yra glaudžiai susitelkusi bendruomenė, kuri dažniausiai laikosi atokiau nuo rusų ir kurią nustebino galimi pokyčiai Indonezijos vizų taisyklėse.

„Ukrainiečiai gerbia Balyje galiojančius įstatymus ir kultūrą. Mes daug darome savo vietos bendruomenėms ir nekeliame jokio pavojaus Balyje gyvenantiems žmonėms, – kalbėjo Dmytro. – Daugelis grįžusių į Ukrainą turi klausimų apie Balį ir taip pat norėtų atvykti“.

„Labai liūdna, kad ukrainiečiai priskiriami tai pačiai (kategorijai) kaip ir rusai. Rusai yra antra pagal dydį turistų grupė Balyje, ir jei paskaitysite naujienas, pamatysite, kaip dažnai būtent rusai pažeidžia vietos įstatymus ir negerbia baliečių kultūros bei tradicijų, – pridūrė jis. – Tad kodėl ukrainiečiai turi kentėti, kai ne mes keliame problemas Balyje?“

Ukrainos garbės konsulatas Balyje pareiškime CNN nurodė, kad 2023 m. vasario mėn. duomenimis, saloje gyveno apie 8 500 Ukrainos piliečių, turinčių įvairius laikinus ir nuolatinius vizų leidimus.

„Šiuo metu ukrainiečiai nevyksta atostogauti į Balį, nes mūsų šalis yra užpulta. Ukrainiečiai, kurie dabar atvyksta į Balį, atvyksta dėl šeimų vienijimo (priežasčių) ir tai daugiausia yra moterys“, – pareiškė atstovas spaudai Nyomanas Astama.

„Dar kartą patvirtiname, kad Balyje esantys ukrainiečiai nenori pažeisti taisyklių ir nuostatų, – pridūrė N. Astama. – Būtina užtikrinti įstatymo vykdymą ir įgyvendinti pasekmes už bet kokį įstatymo pažeidimą, kaip dabar išreiškė Balio gyventojai.“

Vis dėlto bent jau kol kas visi žmonės, kurie vis dar tikisi gauti turistinę vizą, gali guostis tuo, kad centrinė vyriausybė dar turės nuspręsti, ar patenkinti Balio valdžios institucijų prašymą.

„Mes išsamiai aptarsime jį su kitomis suinteresuotosiomis šalimis“, – pirmadienį vietos žurnalistams sakė Indonezijos turizmo ministras Sandiaga Uno.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.