J. Bidenas pirmą kartą sureagavo į V. Putino grasinimus į Baltarusiją atgabenti branduolinį ginklą

JAV prezidentas Joe Bidenas pasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino planą dislokuoti branduolinius ginklus kaimyninėje Baltarusijoje ir pavadino tai „pavojingomis“ kalbomis.

 Joe Bidenas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 8:40 AM

Tai – pirmas kartas, kai JAV lyderis sureagavo į V. Putino planus Baltarusijoje.

„Tai pavojingos kalbos, ir jos kelia nerimą“, – teigė J. Bidenas.

Kovo 25 d. V. Putinas pareiškė, kad planuoja Baltarusijoje dislokuoti taktinius branduolinius ginklus. Savo sprendimą jis motyvavo tuo, kad Jungtinė Karalystė Ukrainai perduos nuskurdinto urano amuniciją.

Pasak diktatoriaus, rusai jau pertvarkė dešimt Baltarusijos lėktuvų taktiniams branduoliniams ginklams naudoti ir perdavė „Iskander“ raketų sistemas, galinčias nešti branduolinį užtaisą. Jis taip pat sakė, kad iki liepos 1 d. Baltarusija baigs taktinių branduolinių ginklų saugyklos statybą.

V. Putino pareiškimus sukritikavo kelios šalys. JAV nurodė, nepastebėjo jokių požymių, kad Rusijos branduoliniai ginklai būtų perkelti į Baltarusiją, o ES yra pasirengusi įvesti sankcijas. Po Kremliaus pareiškimų Ukraina pareikalavo sušaukti JT Saugumo Tarybą.

V. Putinas nurodė, kad branduolinių ginklų paprašė pats Aliaksandras Lukašenka. Netrukus darbo ėmėsi baltarusių propagandistai, tvirtindami, kad Baltarusijai tapus branduoline valstybe, „Varšuva ištirps, o Vilnius nuskęs“.

Kol dalis politikų ir ekspertų ramina, kad baimintis nėra ko, nes branduoliniais grasinimais Kremlius pradeda švaistytis vos pajutęs nesėkmės kvapą Ukrainoje, be to, jis dislokuotas ir Kaliningrado srityje, kiti perspėja – padidėjęs taktinių branduolinių ginklų nešėjų skaičius turi pagrindo papildomos įtampoms regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai