Už 1 JAV dolerį – 24 naikintuvai „F-22 Raptor“: Lenkija pranešė apie fantastišką susitarimą

Balandžio 1 dieną JAV gynybos departamentas sutiko parduoti Lenkijai už simbolinį dolerį 24 naikintuvus „F-22 Raptor“, praneša rbc.ua portalas remdamasis Lenkijos portalu „Defence24“.

Už simbolinį dolerį JAV parduos Lenkijai 24 naikintuvus „F-22 Raptor“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Už simbolinį dolerį JAV parduos Lenkijai 24 naikintuvus „F-22 Raptor“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2023, 7:17 PM

Visa operacija buvo rengiama daugiau nei metus ir turėjo būti, be kita ko, kompensacija už Ukrainai perduotus Lenkijos naikintuvus „MiG-29“.

Lenkiją pasieks naikintuvai, pirma laiko atitraukti iš kovos operacijų.

Iki 2025 metų pabaigos Lenkija gali tapti antrąja šalimi pasaulyje po Jungtinių Valstijų, kurioje bus naudojami dviejų tipų penktosios kartos orlaiviai. Be Lenkijos karinėms oro pajėgoms jau įsigytų „F-35“, amerikiečiai pasiūlė Lenkijai 24 lėktuvus „F-22 A Block 20“ iš 32 naikintuvų partijos“, – praneša portalas.

Nors Lenkija turėtų gauti orlaivius už simbolinę kainą, visa ši operacija neatsiejama nuo išlaidų. Visų pirma, lenkams teks sumokėti už „Raptor“ patikrinimą, nes iš JAV karinių oro pajėgų išvesti lėktuvai nebetarnavo kovinėje tarnyboje, o buvo naudojami daugiausia mokymams. Lenkija turi pritraukti lėšų ginkluotei, pilotų ir techninio personalo mokymams ir antžeminės infrastruktūros parengimui.

Amerikiečiai jau apskaičiavo, kad tam prireiks maždaug trejų metų (įskaitant pilotų apmokymus), o visi lėktuvai „F-22“ Lenkijai bus pristatyti 2024–2025 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.