Bulgarijoje penkti parlamento rinkimai per dvejus metus: ant kortos pastatyta pozicija dėl karo Ukrainoje

Bulgarai sekmadienį balsuoja jau penktuose parlamento rinkimuose per dvejus metus. Šalyje auga nepasitenkinimas politiniu elitu, kuris, gyventojų nuomone, vengia imtis kovos su kyšininkavimu ir ekonominių reformų, praneša „Reuters“.

Bulgarijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Bulgarijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2023, 10:36 AM, atnaujinta Apr 2, 2023, 4:13 PM

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad per šiuos rinkimus Bulgarija greičiausiai vėl neturės veikiančios parlamentinės daugumos, todėl kyla abejonių dėl jos siekių artimiausiu metu prisijungti prie euro zonos ir veiksmingai pasinaudoti Europos Sąjungos pagalba Covid-19 pandemijos paveiktai ekonomikai atsigauti.

Rinkimuose dalyvauja buvusio ilgamečio premjero 63 metų Boyko Borissovo centro dešiniosios partijos GERB ir jos nedidelės partnerės Demokratinių jėgų sąjungos (SDS) koalicija, taip pat naujai sudaryta provakarietiškos partijos „Tęsiame permainas“ (PP) ir reformistinės „Demokratinės Bulgarijos“ (DB) koalicija.

„Nesvarbu, kuri iš jų bus pirma, tai neišsprendžia pagrindinio klausimo – kokios yra vyriausybės suformavimo perspektyvos,“ – teigė „Alpha Research“ tyrimų centro atstovė Genoveva Petrova.

„Bulgarijos partijos turėjo keturis laikinuosius parlamentus tam, kad suprastų, jog šiuo metu nėra politinės jėgos, kuri turėtų ne tik absoliučią daugumą, bet ir pakankamai didelę persvarą, kad galėtų nustatyti darbotvarkę“, – pridūrė ji.

Apklausų duomenimis, abi koalicijos palaikomos labai panašiai: naujausia „Exacta Research Group“ apklausa rodo, kad jos renka atitinkamai 26,2 proc. ir 25,6 proc. balsų, o nacionalistinė „Atgimimo“ partija sulaukė palaikymo iš 12,8 proc. apklaustųjų.

Koalicijos sudarymą apsunkina daugelio politinių varžovų kaltinimai B. Borisovui neveiklumu. Esą per savo dešimtmetį trukusį valdymą (iki 2021ųjų) jis padarė per mažai, kad sustabdytų korupciją šalyje. B. Borisovas šiuos kaltinimus atmeta.

Ant kortos taip pat gali būti pastatyta Bulgarijos pozicija dėl Rusijos karo Ukrainoje. Kadaise buvusi prezidento Vladimiro Putino sąjungininkė, Sofija palaiko Kyjivą nuo tada, kai Maskva pradėjo savo taip vadinamąją specialiąją karinę operaciją Ukrainoje.

Dvi sekmadienį rinkimuose dalyvausiančios koalicijos nori, kad Bulgarija išlaikytų savo proukrainietišką poziciją, tačiau prezidentas Rumenas Radevas, kuris per visą politinio nestabilumo laikotarpį įgijo daug įtakos, yra raginęs laikytis lankstesnio požiūrio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.