Hagoje prasideda buvusio Kosovo prezidento H. Thaci karo nusikaltimų teismas

Buvęs Kosovo prezidentas Hashimas Thaci pirmadienį stos prieš Hagos karo nusikaltimų tribunolą; jis kaltinamas kruvina žmogžudysčių ir kankinimų kampanija per 1998–1999 metų nepriklausomybės karą su Serbija.

​Buvęs Kosovo prezidentas Hashimas Thaci pirmadienį stos prieš Hagos karo nusikaltimų tribunolą; jis kaltinamas kruvina žmogžudysčių ir kankinimų kampanija per 1998–1999 metų nepriklausomybės karą su Serbija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Buvęs Kosovo prezidentas Hashimas Thaci pirmadienį stos prieš Hagos karo nusikaltimų tribunolą; jis kaltinamas kruvina žmogžudysčių ir kankinimų kampanija per 1998–1999 metų nepriklausomybės karą su Serbija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 9:33 AM, atnaujinta Apr 3, 2023, 12:33 PM

Kaltinimus neigiantis buvęs partizanų didvyris, kaip įtariama, taikėsi į etninių albanų Kosovo išlaisvinimo armijos (KLA) priešus, įskaitant serbus ir romus, sukilėliams siekiant perimti valdžią.

Prokurorai teigia, kad H. Thaci, karo metu turėjęs „Gyvatės“ pravardę, yra bendrai atsakingas už daugiau kaip 100 KLA įvykdytų žmogžudysčių, pradedant egzekucijomis ir baigiant suimtųjų, su kuriais buvo netinkamai elgiamasi, mirtimis.

54 metų H. Thaci ir dar trijų vyrų teismo procesas prasideda pirmadienį 7.00 Grinvičo laiku; jame kaltintojai ir nukentėjusiųjų advokatai išklausys įžangines kalbas. Gynybos advokatai kalbės nuo antradienio.

Kiekvienas jų kaltinamas šešiais nusikaltimų žmoniškumui punktais ir keturiais –karo nusikaltimų, įskaitant žmogžudystes, kankinimus, priverstinius dingimus, persekiojimą ir žiaurų elgesį.

Kiti kaltinamieji yra buvęs KLA atstovas spaudai Jakupas Krasniqi, artimiausias H. Thaci politinis sąjungininkas Kadri Veseli ir pagrindinis KLA veikėjas Rexhepas Selimi.

H. Thaci 2020 metais vykusiame teismo posėdyje savo kaltės nepripažino. Iki to laiko jis atsistatydino iš prezidento pareigų ir po to, kai jam buvo pareikšti kaltinimai, pats pasidavė ES finansuojamiems Kosovo specialiesiems rūmams Nyderlanduose.

Kaltinamajame akte H. Thaci ir jo bendrininkai kaltinami dalyvavę „plačiame ir sistemingame puolime prieš asmenis, įtariamus priešinantis KLA“, sakoma teismo pranešime.

Tarp nukentėjusiųjų yra „šimtai civilių ir karo veiksmuose nedalyvavusių asmenų“. Kaltinimai pareikšti dėl veiksmų 1998 metų kovo – 1999 metų rugsėjo mėnesiais, vykdytų keliose vietovėse Kosove ir Šiaurės Albanijoje.

Karo nusikaltimais kaltinamas buvęs Kosovo prezidentas H. Thacis neigia kaltę

Buvęs Kosovo prezidentas Hashimas Thacis pirmadienį prasidėjusiame procese dėl karo nusikaltimų atmetė jam keliamus kaltinimus, praneša agentūra „Reuters“.

H. Thacis neigė kaltę pagal visus kaltinamuosius punktus. Buvęs Kosovo išlaisvinimo armijos (UCK) vadas stojo prieš specialųjį tribunolą Hagoje, nagrinėjančiame nusikaltimus, vykdytus prieš serbus per Kosovo karą dešimtojo dešimtmečio pabaigoje.

H. Thaciui pareikšti kaltinimai dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui pagal iš viso dešimt kaltinamųjų punktų, įskaitant beveik 100 nužudymų, kankinimų ir grobimų. Dalis nusikaltimų esą įvykdyta pasibaigus kariniams veiksmams.

H. Thacis teisiamas su dar trimis buvusiais UCK vadais. Ir šie dar prieš procesą pareiškė esantys nekalti.

Nusikaltimai įvykdyti 1998–1999 metais. Tada UCK kovojo dėl Kosovo nepriklausomybės, kai vadovaujant dabar jau mirusiams prezidentui Slobodanui Miloševičiui Kosovas buvo Serbijos provincija. Per sukilimą žuvo daugiau kaip 13 000 žmonių, dauguma jų – albanų daugumos Kosove atstovai. Tarp savo šalininkų H. Thacis laikomas karo didvyriu, atvedusiu Kosovą į nepriklausomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?