Kas žinoma apie Rusijoje sprogdinimu įtariamą D. Trepovą: gyvenimo faktai ir 26-erių merginos draugų žodžiai

Sekmadienį Sankt Peterburgo kavinėje sprogus bombai žuvo Rusijos propagandistas Vladlenas Tatarskis. Pagrindinės įtariamosios – 26-erių Darjos Trepovos draugai ir artimieji papasakojo žiniasklaidai apie merginos praeitį.

Darja Trepova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Darja Trepova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Darja Trepova.<br>Telegram nuotr.
Darja Trepova.<br>Telegram nuotr.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 8:02 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 9:25 AM

Rusijos Federacijos nacionalinis kovos su terorizmu komitetas pareiškė, kad V.Tatarovo nužudymą, kaip įtariama, suplanavo Ukrainos specialiosios tarnybos. Šiam tikslui jie esą pasitelkė „agentus iš asmenų, kurie bendradarbiauja su Aleksejaus Navalno kovos su korupcija fondu, kurį neva „aktyviai rėmė“ ir D.Trepova.

Netrukus po incidento Rusijos saugumo pajėgos sulaikė D.Trepovos mamą bei seserį ir jas apklausė. Motinos teigimu, ji matė dukrą sekmadienio popietę prieš pat sprogimą, tačiau nieko keisto jos elgesyje nepastebėjo.

Kaip praneša kanalas „Baza“, D.Trepova feminisčių ir Sankt Peterburgo politinių aktyvistų aplinkoje yra žinoma kaip „Daša Tykovka“ (tokį slapyvardį ji turėjo socialiniame tinkle „Twitter“).

Anksčiau mergina ilgą laiką dirbo pardavėja vintažinių drabužių parduotuvėje, tačiau maždaug prieš mėnesį ji išvyko iš Sankt Peterburgo į Maskvą.

Tačiau sprogimo kavinėje išvakarėse D.Trepova grįžo į Sankt Peterburgą. Teigiama, kad sekmadienį vakare ji ketino išskristi iš Rusijos.

D.Trepova yra ištekėjusi už Dmitrijaus Rylovo, kuris yra įtariamas bendrininkavimu ir šiuo metu yra ieškomas Rusijos tarnybų. Libertarų partija, kuriai jis priklauso, pareiškė, kad D.Rylovas jau seniai nebuvo Rusijoje ir negali būti susijęs su sprogimu.

Beje viena D.Trepovos draugė tvirtino, kad santuoka su D.Rylovu tebuvo „pokštas“. „Žinau, kad ji turėjo vyrą, bet, kiek žinau, vestuvės buvo pokštas ir jie nepalaikė ryšių“, – sakė ji.

Tačiau kai kuriuose pranešimuose teigiama, kad abu jie buvo suimti pernai vasario 24 d. vykusiame antikariniame mitinge, kai prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą.

Tuomet D.Trepova buvo sulaikyta 10 dienų už tai, kad nepaisė policijos reikalavimų miniai išsiskirstyti.

Kiti du D.Trepovos draugai pasakojo, jog mergina nepritarė karui, bet radikalių pažiūrų neturėjo. „Ji turėjo antikarinių pažiūrų, ėjo į mitingus, kelis kartus buvo sulaikyta“, – įtariamosios draugę citavo portalas „nv.ua“.

Dar viena jos draugė, pažįstanti merginą nuo mokyklos laikų taip pat sakė neprisimenanti, kad D.Trepova kada nors būtų reiškusi radikalias pažiūras.

Likus savaitei iki sprogimo Universiteto krantinėje esančioje kavinėje, D.Trepova su draugėmis paliko internetinio susirašinėjimo grupę, pirmadienį portalui „Fontanka“ pasakojo viena iš merginos draugių.

Pasak jos, prieš mėnesį mergina išvyko į Maskvą, o prieš savaitę grįžo į Sankt Peterburgą ir iš karto paliko internetinio susirašinėjimo grupę. „Ji išėjo (iš susirašinėjimo grupės) ir negrįžo, o paskui per žinias sužinojome, kas nutiko. Ji nebuvo radikali. Niekada nekalbėjo apie sprogdinimą ir žudymą“, – sakė ji.

Duomenų bazių duomenimis, D.Trepova anksčiau buvo sulaikyta Sankt Peterburge per 2022 m. vasario 24 d. protestą. Ji taip pat buvo sulaikyta per mitingus, skirtus A.Navalnui paremti, 2021 m. pradžioje.

Pasak vienos iš jos draugių, D.Trepova baigė meno mokyklą Puškine (Sankt Peterburgo dalis), vėliau įstojo į Sankt Peterburgo valstybinį universitetą.

Ji tiksliai neprisimena, kokiame fakultete mergina studijavo, bet mano, kad tai buvo medicinos fakultetas. Remdamasis duomenų bazėmis, portalas „nv.ua“ rašo, kad ji taip pat galėjo studijuoti Ekonomikos fakultete.

Tuo pat metu ji taip pat studijavo Sankt Peterburgo valstybinio universiteto N. I. Pirogovo vardo aukštųjų medicinos technologijų klinikoje. Pasak draugės, D.Trepova nestudijavo ir išėjo akademinių atostogų, tačiau tikrai norėjo įgyti aukštąjį išsilavinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.