Rusijoje sulaikyta įtariamoji dėl sprogimo J. Prigožino kavinėje: „Mane tiesiog išnaudojo!“ Maskva kaltina Ukrainą ir „A. Navalno agentus“

Rusijos tyrimų komitetas pranešė, kad sulaikyta įtariamoji dėl sprogimo, per kurį sekmadienį Sankt Peterburge esančioje kavinėje žuvo ultranacionalistinių pažiūrų karinis tinklaraštininkas ir propagandistas Vladlenas Tatarskis.

​Rusijos tyrimų komitetas pranešė, kad sulaikyta įtariamoji dėl sprogimo, per kurį sekmadienį Sankt Peterburge esančioje kavinėje žuvo ultranacionalistinių pažiūrų karinis tinklaraštininkas Vladlenas Tatarskis.<br>lrytas.lt koliažas.
​Rusijos tyrimų komitetas pranešė, kad sulaikyta įtariamoji dėl sprogimo, per kurį sekmadienį Sankt Peterburge esančioje kavinėje žuvo ultranacionalistinių pažiūrų karinis tinklaraštininkas Vladlenas Tatarskis.<br>lrytas.lt koliažas.
D. Trepova.<br>„Twitter“ nuotr.
D. Trepova.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 11:42 AM, atnaujinta Apr 3, 2023, 5:48 PM

Darja Trepova jau buvo įtraukta į Rusijos ieškomų asmenų sąrašą kaip įtariamoji dėl sprogimo, per kurį buvo sužeisti mažiausiai 32 žmonės, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Įtariant dalyvavimu sprogime kavinėje Sankt Peterburge, Rusijos tyrimų komiteto darbuotojai kartu su operatyvinėmis tarnybomis sulaikė Darją Trepovą“, – pirmadienį „Telegram“ pranešė Rusijos tyrimų komitetas.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, sekmadienio vakarą teisėsaugos pareigūnai atliko kratą D. Trepovos gyvenamojoje vietoje Sankt Peterburge, kur taip pat buvo apklaustos jos sesuo ir motina.

Rusijos libertarų partija pareiškė, kad nors D. Trepovos vyras Dmitrijus Rylovas buvo šios organizacijos narys, pati D. Trepova su ja nesusijusi.

Pasak vietos portalo „Fontanka“, mergina buvo sulaikyta nuomojamame bute Sankt Peterburgo Vyborgskio rajone.

„Mane pakišo! Mane tiesiog išnaudojo!“ – „Telegram“ kanale SHOT pranešė pirmuosius Darjos Trepovos žodžius po sulaikymo.

Rusijos kriminalinių tyrimų departamento darbuotojai neatmeta galimybės, kad mergina buvo pasinaudota teroristiniam išpuoliui įvykdyti. Ji galėjo nenutuokti, kad figūrėlėje yra sprogmuo. Apie tai praneša RBC, remdamasi šaltiniu Rusijos vidaus reikalų ministerijoje.

Įtariamosios vyras Dmitrijus Rylovas televizijai SVTV pasakojo, kad ji buvo pakišta.

„Manau, kad mano žmona buvo pakišta. Esu visiškai įsitikinęs, kad ji niekada nebūtų galėjusi savo noru padaryti ko nors panašaus. Taip, kartu su Darja mes tikrai nepalaikome karo Ukrainoje, tačiau manome, kad tokie veiksmai yra nepriimtini. Esu 100 proc. įsitikinęs, kad ji niekada nebūtų tam pritarusi, jei būtų žinojusi“.

Taip pat buvo iškilusi versija dėl neva „ukrainietiško pėdsako“, pagal kurią D. Trepovą užverbavo ukrainiečių žurnalistai. Apie tai rašo „Mash“, remdamiesi merginos aplinkos šaltiniais.

„Prieš pat tragediją Darja pasakė draugams, kad susirado darbą, neva pas kažkokius ukrainiečių žurnalistus. Kad iš Ukrainos ji gaudavo užduočių, už kurias jai buvo pervedami pinigai. D. Trepovos aplinkos teigimu, užduotys daugiausia buvo susijusios su siuntinių perdavimu į rankas – įskaitant dėžės su skulptūra perdavimą Vladlenui Tatarskiui jo paskaitoje balandžio 2 d.“, – rašo „Mash“ savo „Telegram“ kanale.

Žiniasklaidos teigimu, specialioje operacijoje, kurios metu Sankt Peterburgo šiaurėje buvo sulaikyta D. Trepova, dalyvavo daugiau nei 100 saugumo pareigūnų. Darbuotojai užėmė visus 25 aukštų pastato aukštus, kurį laiką visi gyventojai buvo įleidžiami ir išleidžiami tik su palyda.

Kai jie įėjo į D. Trepovos butą, ji ėmė juoktis ir sakyti, kad visa tai buvo surežisuota ir ji viso to nenorėjo. Su ja taip pat buvo pažįstamas vyras, kuris buvo labai išsigandęs, su kuriuo dabar jau yra saugumo pajėgos. D. Trepova taip pat davė parodymus.

Jau nustatyta, kad į butą ji atvyko apie 23.00, jos maršrutas buvo apskaičiuotas pagal kamerų vaizdo įrašus. Įtariamoji buvo sulaikyta vėliau, kadangi kurį laiką specialios įrangos pagalba buvo nustatinėjamos papildomos aplinkybės ir galimi bendrininkai bei užsakovai.

Nuo baro, kuriame įvyko sprogimas, iki minėto buto Parnaso rajone važiuoti apie valandą, atstumas – apie 20 km.

Apkaltino Ukrainą ir „A. Navalno agentus“

Rusijos antiteroristinių tyrimų tyrėjai pirmadienį apkaltino Ukrainos saugumo tarnybas ir su opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu susijusius „agentus“ prisidėjus prie bombos sprogimo, per kurį žuvo Rusijos karo tinklaraštininkas.

„Teroristinį išpuolį suplanavo Ukrainos saugumo tarnybos, padedant agentams, dirbantiems su vadinamuoju Kovos su korupcija fondu“, – pareiškė Rusijos kovos su terorizmu komitetas, turėdamas omenyje A. Navalno organizaciją.

Maskva kaltina „A. Navalno agentus“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.