D. Trumpas toliau neigia visus kaltinimus – ir pateiktus, ir dar laukiančius Apkaltintas 34 sunkiais nusikaltimais

Praėjo vos kelios valandos, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas niūriu veidu sėdėjo Manheteno teismo salėje ir teisėjo akivaizdoje nepripažino savo kaltės dėl 34 baudžiamųjų kaltinimų. Tačiau antradienio vakarą Mar-a-Lage, Floridoje, saugioje savo namų aplinkoje, apsuptas šalininkų ir šeimos narių, jis sutelkė dėmesį į dešimtis kaltinimų, kurie gali būti pateikti vėliau.

 D. Trumpas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 D. Trumpas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 D. Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D. Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D. Trumpas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 D. Trumpas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 D. Trumpas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D. Trumpas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2023, 8:56 PM, atnaujinta Apr 5, 2023, 7:55 AM

D. Trumpas pateikė ilgą paneigimą dėl eilės vykdomų tyrimų, susijusių su jo asmeniniu elgesiu ir laikotarpiu, kai jis ėjo prezidento pareigas, teigdamas, kad jie visi yra perteklinės teisinės pastangos, kuriomis siekiama diskredituoti politinį oponentą.

„Niekada nemaniau, kad kas nors panašaus gali nutikti Amerikoje, – sakė D. Trumpas. – Vienintelis nusikaltimas, kurį aš padariau, yra tas, kad be baimės gyniau mūsų tautą nuo tų, kurie siekia ją sunaikinti“.

Buvęs prezidentas galiausiai susitelkė į kaltinimus, kurie jam buvo pateikti antradienį, ir išsakė keletą šiurkščių asmeninių priekaištų Manhatano apygardos prokurorui Alvinui Braggui ir jo bylai pirmininkaujančiam teisėjui Juanui Merchanui. D. Trumpas kritikavo ne tik J. Merchaną, bet ir teisėjo šeimą, įskaitant jo žmoną ir dukrą.

„Štai kur esame kaip tauta, – sakė D. Trumpas. – Kas galėjo pagalvoti? Jie negali mūsų nugalėti prie balsadėžių, todėl bando įveikti mus naudodamiesi įstatymais“.

D. Trumpas apkaltintas tuo, kad prieš pat 2016 metų prezidento rinkimus organizavo finansinę schemą, kuria siekė nutildyti moteris, su kuriomis turėjo nesantuokinių ryšių. Antradienį ryte jis kortežu atvyko iš „Trump Tower“ dangoraižio Manhatano centre į miesto baudžiamųjų bylų teismą tam, kad ten būtų užregistruotas, paimti jo pirštų atspaudai ir pateikti oficialūs kaltinimai.

„D. Trumpas pakartotinai ir apgavikiškai klastojo Niujorko verslo įrašus, kad nuslėptų nusikaltimus, kuriais nuo rinkėjų buvo bandoma nuslėpti jam kenkiančią informaciją per 2016 metų prezidento rinkimus, – sakoma A. Braggo pareiškime. – Manhatanas yra svarbiausios šalies verslo rinkos namai. Negalime leisti, kad Niujorko verslai manipuliuotų savo įrašais, kad nuslėptų nusikalstamą elgesį“.

Tačiau D. Trumpui gali būti pateikti valstybiniai ir federaliniai baudžiamieji kaltinimai ir dėl kitų tyrimų.

Džordžijoje prokurorai svarsto, ar D. Trumpas pažeidė valstijos rinkimų ir kovos su reketu įstatymus, kai bandė įtikinti vietos pareigūnus panaikinti 2020 metų prezidento rinkimų rezultatus.

Teisingumo departamento paskirtas specialusis patarėjas Jackas Smithas taip pat svarsto, ar D. Trumpas pažeidė federalinius įstatymus, kai bandė panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus ir sukurstė savo šalininkų minią 2021 metų sausio 6 dieną šturmuoti JAV Kapitolijų, sutrikdant rezultatų patvirtinimą Kongrese.

Atskirame tyrime specialusis patarėjas aiškinasi, ar D. Trumpas nepažeidė įstatymo netinkamai tvarkydamas itin slaptus nacionalinio saugumo dokumentus.

Savo kalboje iš Mar-a-Lago D. Trumpas kalbėjo tiek apie šiuos gresiančius tyrimus, tiek apie kaltinimus Niujorke, užsipuolė Džordžijos apygardos prokurorą kaip „tykantį už kampo“, o JAV specialųjį patarėją – už dvigubų standartų taikymą tiriant dokumentus po to, kai įslaptintos informacijos buvo rasta ir JAV prezidento Joe Bideno biuruose.

„Virš mūsų mylimos šalies tvyrant labai tamsiam debesiui, vis dėlto neabejoju, kad mes padarysime Ameriką vėl didžią“, – sakė D. Trumpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.