S. Šoigu: Rusija perduoda Baltarusijai branduolinę galią turinčias sistemas „Iskander“

Per susitikimą su šalies ginkluotųjų pajėgų vadovybe Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė, kad kariniai daliniai Baltarusijoje aprūpinami sistemomis „Iskander-M“, galinčiomis nešti branduolinius užtaisus. Tai pranešė „Ukrinform“, remdamasi Rusijos valstybinės naujienų agentūros pranešimu „Telegram“ kanale.

S. Šoigu.<br>EPA-ELTA nuotr.
S. Šoigu.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-04 15:38

„Baltarusijos kariuomenei perduota raketų sistema „Iskander-M“, galinti panaudoti branduolines raketas“, – sakė S. Šoigu. Pasak jo, balandžio 3 d. poligone Rusijoje prasidėjo Baltarusijos padalinių mokymai, kaip naudoti šias sistemas.

Rusijos gynybos ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad kai kurie Baltarusijos koviniai lėktuvai įgijo galimybę smogti branduoliniais ginklais. Pasak S. Šoigu, Baltarusijos pilotai buvo perkvalifikuoti Rusijoje ir išmoko valdyti lėktuvus, apginkluotus branduoliniais ginklais.

Kaip pranešė „Ukrinform“, dieną prieš tai Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka sakė, kad branduoliniai ginklai dislokuojami Baltarusijoje jo iniciatyva. Tai ne bauginimas ar šantažas, o galimybė „apginti Baltarusijos valstybę“.

Kovo 25 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas – Tarptautinis Baudžiamasis Teismas išdavė jo arešto orderį – pareiškė, kad Rusija dislokuos Baltarusijoje taktinius branduolinius ginklus. Prieš tai, vasarį, jis paskelbė „sustabdantis“ Maskvos dalyvavimą Strateginės ginkluotės mažinimo sutartyje.

Pasak Rusijos ambasadoriaus Baltarusijoje Boriso Gryzlovo, taktiniai branduoliniai ginklai, kuriuos Maskva ketina dislokuoti Baltarusijoje, bus išdėstyti arčiau jos vakarinės sienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.