JAV Atstovų rūmų pirmininkas pasveikino į Kaliforniją atvykusią Taivano prezidentę

JAV Atstovų rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy trečiadienį Kalifornijoje pasveikino Taivano prezidentę Tsai Ing-wen, šis jų susitikimas jau supykdė Kiniją.

Kevinas McCarthy ir Tsai Ing-wen.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kevinas McCarthy ir Tsai Ing-wen.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 11:17 PM

Prie Prezidento Ronaldo Reagano bibliotekos Simi slėnyje, kur atvyko Tsai Ing-wen, susirinko tiek Pekino, tiek Taipėjaus šalininkai. Taivano prezidentė sustojo Kalifornijoje grįždama namo iš Lotynų Amerikos.

Respublikonų lyderis šiltai spaudė ranką Tsai Ing-wen, susitikęs su demokratiškai valdomo Taivano lydere nebodamas Kinijos jau pažertų grasinimų. Šią savaitę Pekinas perspėjo iš Kalifornijos kilusį K. McCarthy, kad susitikdamas su Tsai Ing-wen jis „žaidžia su ugnimi“.

„Kinija griežtai prieštarauja tam, kad JAV organizuotų Tsai Ing-wen tranzitą per savo teritoriją, ir griežtai nepritaria Atstovų rūmų pirmininko Kevino McCarthy, trečiojo pagal rangą JAV pareigūno, ir Tsai Ing-wen susitikimui“, – žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning. „Tai rimtai pažeidžia vienos Kinijos principą ir tris Kinijos ir JAV bendrus komunikatus bei rimtai kenkia Kinijos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, – pridūrė ji.

Klestintis demokratiškas Taivanas jau daugelį dešimtmečių valdomas nepriklausomai nuo Pekino, bet Kinija laiko salą savo teritorija. Taivanas turi savo kariuomenę, nepriklausomus teismus ir visas kitas veikiančias valstybines institucijas, tačiau tik kelios šalys jį pripažįsta kaip suverenią valstybę.

Pernai K. McCarthy pirmtakė demokratė Nancy Pelosi sukėlė Pekino įniršį, tapusi aukščiausio rango JAV politike, daugiau nei per du dešimtmečius apsilankiusia saloje. Tai paskatino Pekiną pradėti didžiausio masto karines pratybas vandenyse aplink Taivaną.

Pasak kai kurių apžvalgininkų, dabar Kinijos atsakas iš dalies priklausys nuo to, ką K. McCarthy viešai pasakys po susitikimo. Kinijos konsulatas Los Andžele pirmadienį pareiškė, kad susitikimas „labai užgaus 1,4 milijardo kinų jausmus“ ir pakirs „politinį Kinijos ir JAV santykių pamatą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.