Restauruoti Dievo Motinos langai netrukus iš Kelno grįš į Paryžių

Praėjus maždaug ketveriems metams po gaisro Paryžiaus Dievo Motinos katedroje, keturi smarkiai apgadinti langai vežami atgal į Prancūzijos sostinę, atrestauruoti Kelno katedroje kaimyninėje Vokietijoje.

 Dievo Motinos katedra.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dievo Motinos katedra.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2023, 8:59 PM

Į Paryžių jie turėtų atvykti po Velykų, ketvirtadienį pranešė darbų atstovė. Langų restauravimas laikomas Vokietijos ir Prancūzijos bendradarbiavimo simboliu ir truko apie metus.

Mėlynų ir raudonų atspalvių vitražus 1965 m. sukūrė Jacques'as Le Chevallier, šios spalvos buvo būdingos viduramžių vitražams.

2019 m. Dievo Motinos katedroje kilęs gaisras visiškai sunaikino stogą, sugriuvo vadinamasis perėjos bokštas. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas vėliau pažadėjo per penkerius metus atstatyti katedrą.

Buvusi Kelno katedros statybų meistrė ir Vokietijos pagalbos atstatant Dievo Motinos katedrą koordinatorė Barbara Schock-Werner papasakojo dpa apie sunkumus restauruoti langus. Jie buvo užteršti švinu, nes jis naudotas dengiant katedros stogą ir turėjo būti pašalintas. Restauratorė turėjo dirbti neigiamo slėgio kameroje su apsauginiu kostiumu ir kauke.

Taip pat reikėjo pašalinti suodžius ir nešvarumus nepažeidžiant vaizdų. Tai pavyko padaryti „labai profesionaliai, kiekvieną žingsnį derinant su Paryžiumi“, sakė B. Schock-Werner.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.