V. Putino ir A. Lukašenkos susitikimas Maskvoje: įvardijo, ko sieks Kremliaus šeimininkas

Karo Studijų Instituto (ISW) analitikai įsitikinę: Kremlius bandys priversti Baltarusiją toliau integruotis į Sąjunginę valstybę, kai balandžio 5–6 d. Maskvoje susitiks Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kalbasi su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka kelionės jachta Juodojoje jūroje metu 2021 m.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kalbasi su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka kelionės jachta Juodojoje jūroje metu 2021 m.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Baltarusijoje prasidėjo armijos kovinės parengties patikrinimas. Jis vyksta apsi<br>AP/Scanpix nuotr.
​Baltarusijoje prasidėjo armijos kovinės parengties patikrinimas. Jis vyksta apsi<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 6, 2023, 6:00 AM

Kremlius paskelbė, kad balandžio 5 d. V. Putinas ir A. Lukašenka susitiks privačioms dvišalėms diskusijoms, o balandžio 6 d. dalyvaus Sąjunginės valstybės Aukščiausiosios tarybos posėdyje Maskvoje.

Kremlius pareiškė, kad Sąjunginės valstybės Aukščiausiosios tarybos posėdyje bus svarstomas Sąjunginės valstybės sutarties įgyvendinimas per 28 skirtingas Sąjunginės valstybės programas 2021–2023 m. – tikėtina, kad tai bus 28 integracijos planų paketas, kurį A. Lukašenka ratifikavo 2021 m. lapkričio mėn.

Kremlius pareiškė, kad Rusijos ir Baltarusijos pareigūnai taip pat planuoja susitarti dėl kitų neįvardytų „praktinių tolesnės integracijos klausimų“, galbūt dalijimosi žvalgybos informacija srityje, nes Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) direktorius Sergejus Naryškinas balandžio 4 d. Minske susitiko su A. Lukašenka ir aptarė Rusijos ir Baltarusijos dalijimąsi žvalgybos informacija.

Tuo tarpu Kremlius ir toliau bando panaudoti branduolinius grasinimus, kad atgrasytų Vakarų karinės pagalbos teikimą Ukrainai prieš planuojamą Ukrainos kontrpuolimą.

Balandžio 4 d. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pateisino Rusijos sprendimą dislokuoti taktinius branduolinius ginklus Baltarusijoje, kaltindamas NATO intensyvinant kovinius mokymus ir žvalgybą prie Rusijos ir Baltarusijos sienų, o Vakarus apkaltino eskaluojant karą Ukrainoje ir teikiant papildomą karinę pagalbą Ukrainai.

S. Šoigu sustiprino esamas Rusijos branduolines grėsmes, pareikšdamas, kad Baltarusija turi branduolinius ginklus galinčių naudoti atakos lėktuvų ir branduolinius smūgius galinčių suduoti sistemų „Iskander-M“.

S. Šoigu taip pat pareiškė, kad Baltarusijos raketinės pajėgos balandžio 3 d. pradėjo mokymus Rusijoje valdyti sistemas „Iskander-M“, įskaitant taktinių branduolinių ginklų naudojimą.

Tačiau ISW teigimu, ruso pareiškimuose nepateikta jokios naujos informacijos apie Baltarusijos mokymus ir jie greičiausiai yra informacinės operacijos dalis.

Anksčiau ISW pranešė, kad Baltarusijos kariškiai Rusijoje su sistemomis „Iskander“ treniravosi nuo 2023 m. vasario mėn. 2023 m. vasario mėn. 20 d.

S. Šoigu atgaivinta branduolinio šantažo retorika sutampa su Suomijos įstojimu į NATO ir nauju JAV pagalbos Ukrainai paketu.

ISW teigimu, branduolinės eskalacijos rizika išlieka itin maža. Pasak analitikų, mažai tikėtina, jog Rusijos dislokuoti taktiniai branduoliniai ginklai Baltarusijoje paveiks mūšio lauko realijas Ukrainoje. Be to, Baltarusijoje dislokuotus Rusijos branduolinius ginklus beveik neabejotinai ir toliau kontroliuos Baltarusijoje nuolat dislokuotas Rusijos personalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.