„The New York Times“: internete pasklido slapti JAV dokumentai apie karo Ukrainoje planus

Socialiniuose tinkluose pasklido slapti dokumentai su išsamia informacija apie JAV ir NATO planus padėti Ukrainai pasirengti pavasario kontrpuolimui prieš Rusiją, ketvirtadienį pranešė laikraštis „The New York Times“.

Karas Ukrainoje. Vuhledaras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Vuhledaras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-07 07:39, atnaujinta 2023-04-07 07:40

Pentagonas pranešė, kad vertina pranešimą apie saugumo pažeidimą.

„Žinome apie pranešimus apie įrašus socialinėje žiniasklaidoje, ir departamentas nagrinėja šį klausimą“, – sakė spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh.

Dokumentai buvo išplatinti „Twitter“ ir „Telegram“ tinkluose, juose esą yra schemų ir detalių apie ginklų tiekimą, batalionų pajėgumus ir kitos slaptos informacijos, teigė „Times“.

Dokumentuose esanti informacija yra mažiausiai penkių savaičių senumo, o naujausias dokumentas datuotas kovo 1 d., sakoma pranešime.

Viename iš dokumentų apibendrinti 12 Ukrainos kovinių brigadų apmokymų tvarkaraščiai ir teigiama, kad devynias iš jų rengia JAV ir NATO pajėgos, joms reikia 250 tankų ir daugiau kaip 350 mechanizuotų transporto priemonių, teigė laikraštis.

Dokumentai, iš kurių mažiausiai vienas pažymėtas žyma „visiškai slaptai“, buvo išplatinti prorusiškais vyriausybiniais kanalais, teigė laikraštis.

Dokumentuose taip pat nurodoma informacija apie išlaidas Ukrainos kariuomenės kontroliuojamai amunicijai, įskaitant raketų sistemas HIMARS – JAV gamybos sistemas, kurios pasirodė esančios labai veiksmingos prieš Rusijos pajėgas.

Pranešime cituojami kariniai analitikai, kurie perspėjo, kad kai kurie dokumentai greičiausiai buvo iškraipyti Rusijai vykdant dezinformacijos kampaniją, o viename iš dokumentų išpūstos Ukrainos karių žūtys ir sumažinti Rusijos nuostoliai mūšio lauke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.