Irano policija įrengs „išmaniąsias kameras“ ir gaudys galvos neprisidengusias moteris

Irano policija šeštadienį pranešė viešosiose vietose pasitelksianti „išmaniąsias“ technologijas, kad nustatytų ir vėliau nubaustų moteris, pažeidžiančias griežtas šalies islamo aprangos taisykles.

Irano policija įrengs „išmaniąsias kameras“ ir gaudys galvos neprisidengusias moteris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano policija įrengs „išmaniąsias kameras“ ir gaudys galvos neprisidengusias moteris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2023, 12:38 PM

Išmaniosios kameros ir kiti įrankiai bus pasitelkti viešosiose vietose ir pagrindinėse gatvėse, sakoma pranešime. Tada policija nusiųs hidžabo įstatymo pažeidėjoms „įrodymus ir įspėjamuosius pranešimus“, jos bus „informuotos apie teisinius padarinius už pakartotinį nusižengimą“.

Moterų, nepaisančių griežtų aprangos taisyklių, Irane padaugėjo pratrūkus protestams dėl jaunos šių taisyklių nesilaikiusios ir dėl to sulaikytos kurdės mirties.

Irano policijos viršininkas Ahmadas Reza Radanas per valstybinės televizijos transliuotą interviu sakė, kad nuo kito šeštadienio be skarelės viešosiose vietose pasirodančios moterys bus identifikuojamos naudojant išmaniąsias technologijas, iš pradžių jos bus įspėjamos, o kitąkart perduotos teismui.

Jo teigimu, įspėjimo tekstą gaus ir automobilių savininkai, jei kuri nors keleivių pažeis aprangos taisykles, o pakartojus pažeidimą jų transporto priemonės bus konfiskuotos. Atskirame šeštadienį paskelbtame pareiškime policija sakė netoleruosianti „jokio įstatymams prieštaraujančio individualaus ar kolektyvinio elgesio“.

Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašas, kaip vyras sviedė jogurtą į dvi galvos neprisidengusias moteris. Reikalavimas moterims viešose vietose ryšėti skareles įstatymu buvo įtvirtintas netrukus po 1979 m. islamo revoliucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.