JAV demokratai 2024 metų suvažiavimui pasirinko Čikagą

JAV Demokratų partija antradienį paskelbė, kad 2024 metais suvažiavimą surengs Čikagoje, vietoje, kur 1968 metais įvyko smurto temdomas suvažiavimas.

 JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-11 22:45

Demokratų nacionalinis komitetas (DNC) pranešė, kad suvažiavimas, kuriame bus oficialiai išrinktas 2024 metų kandidatas į prezidentus, vyks rugpjūčio 19–22 dienomis, likus beveik 11 savaičių iki rinkimų.

Ilinojaus valstija kartu su kaimyninėmis Viskonsino, Mičigano ir Minesotos valstijomis „buvo labai svarbios 2020 metų prezidento (Joe) Bideno ir viceprezidentės (Kamalos) Harris pergalei ir demokratų sėkmei 2022 metų kadencijos vidurio rinkimuose“, teigė DNC.

Čikaga taip pat buvo buvusio prezidento Baracko Obamos, pirmojo ir vienintelio šalies vadovo afroamerikiečio, politinė bazė.

1968 metais demokratams susirinkus Čikagoje, į miestą suplūdo tūkstančiai protestuotojų prieš Vietnamo karą, jų tikslas buvo sužlugdyti suvažiavimą. Juos pasitiko didžiulės policijos pajėgos, o keturias dienas trukę smurtiniai abiejų pusių susirėmimai sugadino partijai rinkimus, kuriuos galiausiai laimėjo respublikonas Richardas Nixonas.

1996 metais demokratai vėl susitiko Čikagoje, tą kartą suvažiavimas vyko sklandžiai, jame prezidentas Billas Clintonas buvo nominuotas perrinkimui, o vėliau laimėjo.

Likus šešiolikai mėnesių iki kitų metų suvažiavimo, 80 metų prezidentas J. Bidenas dar oficialiai nepaskelbė, ar sieks būti perrinktas.

„Planuoju kandidatuoti jau dabar, bet dar nesame pasirengę apie tai paskelbti“, – pirmadienį šmaikštavo J. Bidenas.

Čikagos pasirinkimas iš karto sulaukė neigiamų respublikonų komentarų dėl didelio ginkluoto smurto mieste, kuriame, laikraščio „Chicago Sun Times“ skaičiavimais, šiemet jau žuvo 134 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.