Rusijos parlamentas pritarė įstatymui dėl elektroninių šaukimų į kariuomenę

Rusijos įstatymų leidėjai antradienį pritarė, kad būtų sukurta elektroninė šaukimo į kariuomenę pranešimų sistema, kuri labai palengvintų vyrų mobilizaciją į kariuomenę, Maskvos kampanijai Ukrainoje tęsiantis jau antrus metus.

Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2023, 4:58 PM

Rusijos žemieji parlamento rūmai, Valstybės Dūma, vienbalsiai pritarė šiam įstatymui per antrąjį ir trečiąjį svarstymą.

Pasak Rusijos opozicinio portalo „Meduza“, el. šaukimai galios taip pat, kaip ir registruotu paštu siunčiami teismo šaukimai ir pranešimai per darbdavį. El. šaukimas bus laikomas įteiktu nuo tos akimirkos, kai bus paskelbtas asmeninėje valstybės paslaugų portalo paskyroje.

Šiuo metu šaukimo į kariuomenę pranešimai turi būti įteikiami asmeniškai, o daugelis Rusijos vyrų išvengė kariuomenės atsisakydami priimti šaukimą ir pabėgdami į užsienį.

Gavus šaukimą (taip pat ir valstybės paslaugų portalą), per 20 kalendorinių dienų reikės atvykti į karinį komisariatą. Priešingu atveju prievolės „vengėjams“ bus uždraudžiama vairuoti transporto priemones, parduoti ir pirkti nekilnojamąjį turtą, kreiptis dėl paskolų, užsiimti individualia veikla.

Be to, naujuoju įstatymu „piliečiams, kuriems priklauso būti pašauktiems į karinę tarnybą“, draudžiama išvykti iš Rusijos nuo tos akimirkos, kai gauna šaukimą, iki tada, kol jie prisistato į karinį komisariatą.

Kad įstatymas įsigaliotų, jam dar turės pritarti aukštieji parlamento rūmai – Federacijos taryba, ir pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas.

Rusijoje 18–27 metų amžiaus vyrams karinė tarnyba yra privaloma, šaukimas vyksta du kartus per metus.

Valstybės Dūmos gynybos komiteto pirmininkas Andrejus Kartapolovas prieš balsavimą sakė, kad naujosios taisyklės bus taikomos ne tik šauktiniams, bet ir visiems vyrams, privalantiems atlikti karinę tarnybą.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas antradienį paneigė planus surengti antrąją mobilizacijos bangą, sakydamas, kad naujosios pataisos reikalingos siekiant „patobulinti ir modernizuoti“ šalies karinio šaukimo sistemą. „Šis darbas yra absoliučiai būtinas“, – sakė jis žurnalistams.

Jis taip pat sakė, kad Kremlius nesitiki, jog įstatymas sukels naują paniką ir dar daugiau vyrų bėgs iš šalies. „Tikrai ne, – sakė jis. – Nes tai nesusiję su mobilizacija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.