Latvijos diplomatas atsakė E. Macronui: transatlantinė vienybė turi būti stiprinama, ne silpninama

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, reaguodamas į Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono raginimą stiprinti Europos Sąjungos (ES) „strateginę autonomiją“ ir nepriklausomą nuo JAV politiką, pabrėžė, kad „transatlantinė vienybė turi būti stiprinama, o ne silpninama“. Jis tai parašė tviteryje, pranešė „Ukrinform“.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 10:51 AM

„Turime stiprinti, o ne silpninti transatlantinę vienybę. ES strateginė autonomija neturi pakirsti bendradarbiavimo su JAV, Kanada ir Jungtine Karalyste – priešingai, būsime stipresni, jei ir toliau investuosime į šiuos svarbiausius santykius, ir silpnesni, jei juos pakirsime. Daugiau vienybės, mažiau autonomijos“, – parašė E. Rinkevičius.

Grįžęs po trijų dienų valstybinio vizito Kinijoje, E. Macronas pareiškė, kad Europa neturėtų veltis į krizę dėl Taivano, jos strategija santykiuose su sala turėtų būti nepriklausoma nei nuo JAV, nei nuo Kinijos, apskritai jis pasisakė už Europos „strateginę autonomiją“.

E. Macrono pareiškimus dėl Taivano ir Europos valstybių priklausomybės nuo JAV kritikavo Vokietijos, Čekijos, Lenkijos politikai. Vis dėlto Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles‘is Michelis leido suprasti, kad dėl tokio savo požiūrio Prancūzijos lyderis Europos Sąjungoje nėra izoliuotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.