Paviešintuose slaptuose dokumentuose JAV pasipiktinimas JT vadovu: jis pernelyg švelnus Maskvai

JAV nuomone, JT generalinis sekretorius pernelyg noriai tenkina Rusijos interesus, teigiama neseniai internete paskelbtuose įslaptintuose dokumentuose, rašo BBC. 

JT vadovas A. Guterreso.<br>123rf.com nuotr.
JT vadovas A. Guterreso.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 11:02 AM, atnaujinta Apr 13, 2023, 12:18 PM

Iš šių failų matyti, kad Vašingtonas atidžiai stebi Antonio Guterresą. Keliuose dokumentuose aprašomi privatūs A. Guterreso ir jo pavaduotojo ryšiai.

Nutekintuose dokumentuose pateikiami atviri A.Guterreso pastebėjimai apie karą Ukrainoje ir keletą Afrikos lyderių.

Viename nutekintame dokumente daugiausia dėmesio skiriama Juodosios jūros regiono grūdų sandoriui, dėl kurio JT ir Turkija tarpininkavo liepos mėn. baiminantis pasaulinės maisto krizės.

Iš jo galima spręsti, kad JAV vertinimu, A.Guterresas taip norėjo išsaugoti susitarimą, kad buvo pasirengęs atsižvelgti į Rusijos interesus.

„A.Guterresas pabrėžė savo pastangas pagerinti Rusijos eksporto galimybes, – rašoma dokumente, – net jei tai susiję su Rusijos subjektais ar asmenimis, kuriems taikomos sankcijos“.

Jo veiksmai vasario mėnesį, pasak vertinimo, „kenkė platesnėms pastangoms patraukti Maskvą atsakomybėn už jos veiksmus Ukrainoje“.

JT pareigūnai pasipiktino JAV užuominomis, kad vyriausiasis pasaulio diplomatas yra pernelyg švelnus Maskvos atžvilgiu.

Sakydamas, kad nekomentuos nutekintų dokumentų, vienas aukšto rango pareigūnas teigė, kad JT „vadovaujasi būtinybe sušvelninti karo poveikį skurdžiausiems pasaulio gyventojams“.

„Tai reiškia, kad mes darome viską, ką galime, kad sumažintume maisto produktų kainas, – pridūrė jis, – ir užtikrintume, kad trąšos būtų prieinamos toms šalims, kurioms jų labiausiai reikia“.

Rusija dažnai skundėsi, kad tarptautinės sankcijos neigiamai veikia jos pačios grūdų ir trąšų eksportą, ir bent du kartus grasino nutraukti bendradarbiavimą pagal grūdų susitarimą, jei nebus atsižvelgta į jos susirūpinimą keliančius klausimus.

Rusijos grūdams ir trąšoms tarptautinės sankcijos netaikomos, tačiau Rusija teigia susidūrusi su sunkumais, susijusiais su laivybos ir draudimo užtikrinimu.

JT pareigūnai aiškiai nepatenkinti tuo, kaip Amerika interpretuoja A. Guterreso pastangas. Jų teigimu, A.Guterresas labai aiškiai išreiškė savo nepritarimą Rusijos karui Ukrainoje. 

Parengta pagal BBC inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu