Naujos detalės apie Pentagono paslaptis nutekinusį karį: iškėlė teoriją, kodėl paviešino įslaptintus dokumentus

Įtariamasis dėl JAV ir jų sąjungininkus sukrėtusio informacijos nutekinimo įvardytas kaip 21 metų oro pajėgų nacionalinės gvardijos karys Jackas Douglasas Teixeira, kuris slaptų JAV žvalgybos dokumentų nuotraukas išsiuntinėjo privačioje interneto grupėje, kurioje buvo susirašinėjama apie vaizdo žaidimus, dievą, ginklus, memus ir, kaip paaiškėjo, labai slaptus JAV failus.

Sulaikytas slaptų JAV karinės žvalgybos dokumentų nutekinimu įtariamas J. Teixeira.<br>lrytas.lt koliažas.
Sulaikytas slaptų JAV karinės žvalgybos dokumentų nutekinimu įtariamas J. Teixeira.<br>lrytas.lt koliažas.
Ketvirtadienį, 2023 m. balandžio 13 d., ginkluoti taktiniai agentai sulaikė Jacką Teixeirą su marškinėliais ir šortais.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ketvirtadienį, 2023 m. balandžio 13 d., ginkluoti taktiniai agentai sulaikė Jacką Teixeirą su marškinėliais ir šortais.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 14, 2023, 7:31 PM, atnaujinta Apr 15, 2023, 10:48 AM

Pranešama, kad pokalbių kambaryje, vadinamame „Thug Shaker Central“ – tarp žaidėjų populiarioje socialinės žiniasklaidos platformoje „Discord“ – jis buvo žinomas kaip „OG“.

Dabar jam pateikti kaltinimai pagal JAV šnipinėjimo įstatymą.

J.Teixeira tik 2020 m. baigė vidurinę mokyklą savo gimtajame Daitono mieste Masačusetso valstijoje.

Prieš metus jis įstojo į Masačusetso oro pajėgų nacionalinę gvardiją, kuri yra JAV oro pajėgų rezervas ir prisijungė prie 102-ojo žvalgybos sparno.

Praėjusių metų liepą J.Teixeira buvo paaukštintas į 1-osios klasės lakūno laipsnį – palyginti ne itin svarbias pareigas – ir buvo dislokuotas Otiso oro pajėgų Nacionalinės gvardijos bazėje vakarinėje Menkių kyšulio (angl. Cape Cod) dalyje.

Remiantis tarnybos duomenimis, jo oficialus pareigų pavadinimas – kibernetinių transporto sistemų jaunesnysis specialistas.

Oficialiame Karinių oro pajėgų tinklalapyje pažymima, kad kibernetinio transporto sistemų darbuotojai yra atsakingi už pasaulinio Karinių oro pajėgų ryšių tinklo veikimą.

Britų transliuotojas BBC pažymi, kad J.Teixeiros įrašuose nėra duomenų apie jokią komandiruotę užsienyje.

Pranešama, kad jo šeima yra atlikusi karinę tarnybą. Kaip rašo „Washington Post“, jo patėvis išėjo į pensiją po 34 tarnybos metų. Paskutinį kartą jis buvo komandiruotas į 102-ąjį žvalgybos sparną, kuriame jis tarnavo, kaip vyresnysis seržantas.

J.Teixeiros motina anksčiau yra dirbusi pelno nesiekiančiose organizacijose, kuriose daugiausia dėmesio skiriama veteranams, taip pat Masačusetso veteranų paslaugų departamente, kaip nurodoma socialiniame tinkle „LinkedIn“ ir viešuose dokumentuose, kuriais remiasi JAV žiniasklaida.

Veteranų dienos proga ji kasmet skelbdavo šeimos nuotraukas. Pranešama, kad kitose socialinėje žiniasklaidoje skelbiamose nuotraukose J.Teixeira užfiksuotas su dviem šeimos šunimis ir važinėjantis visureigiais.

Pranešama, kad jis buvo žinomas kaip 2020 m. sukurto „Discord“ pokalbių kambario „Thug Shaker Central“, skirto tik pakviestiesiems, lyderis.

Šiai grupei priklausė maždaug 20–30 narių – daugiausia jaunų vyrų – iš įvairių šalių.

Laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad grupė keitėsi „memais, įžeidžiančiais juokeliais ir tuščiažodžiavimu“, kartu žiūrėjo filmus ir meldėsi.

Vienas iš pokalbių kambario narių sakė, kad J.Teixeira buvo jaunas, charizmatiškas ginklų entuziastas.

Kiti nariai JAV žiniasklaidai pasakojo, kad J.Teixeira buvo vyresnis už daugumą grupės narių ir atrodė norintis jiems padaryti įspūdį.

Kitas laikraščiui „The New York Times“ pasakojo, kad jis yra „labai geras žmogus“:

„Jis buvo žmogus, mitas. Ir jis buvo legenda. Visi gerbė šį vaikiną.“

Pasak „The Washington Post“, J.Teixeira pasakojo grupei, kad dirbo įstaigoje, kurioje buvo draudžiama naudotis telefonais.

Pranešama, kad internete jis naudojo įvairius slapyvardžius, pavyzdžiui, „TheExcaliburEffect“, „jackdjdtex“ ir „TexKilledYou“.

Anksčiau jis surašydavo slaptos informacijos versijas ir dalydavosi jomis pokalbių kambaryje.

Tačiau, kaip pranešama, jis pradėjo dalytis failų nuotraukomis po to, kai nusivylė, kad kiti pokalbių kambario nariai netiki jo dalinamasi informacija arba nekreipia dėmesio.

Vieną kartą, kaip pranešė „The Washington Post“, jis nusiuntė grupei piktą žinutę, kurioje skundėsi, kad jie labiau domisi „YouTube“ vaizdo įrašais.

„Jis supyko ir kelis kartus pasakė, kad jei jūs, vaikinai, neketinate jų [failų] skaityti, aš nustosiu juos siųsti“, – laikraščiui pasakojo neįvardytas grupės narys.

Kitas nepilnametis grupės narys turėjo savo teoriją, kodėl J.Teixeira dalijosi dokumentais.

„Šis vaikinas buvo krikščionis, nusiteikęs prieš karą, tiesiog norėjo informuoti kai kuriuos savo draugus apie tai, kas vyksta“, – sakė jis laikraščiui „The New York Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.