Xi Jinpingas: Kinijos vystymasis sukurs galimybių Brazilijai

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį Brazilijos vadovui Luizui Inacio Lulai da Silvai pareiškė, kad Kinijos vystymasis sukurs naujų galimybių Brazilijai. Abiejų šalių lyderiai susitiko Pekine ir iškilmingai pareiškė apie glaudžius tarpusavio ekonominius ir diplomatinius ryšius.

​Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį Brazilijos vadovui Luizui Inacio Lulai da Silvai pareiškė, kad Kinijos vystymasis sukurs naujų galimybių Brazilijai. Abiejų šalių lyderiai susitiko Pekine ir iškilmingai pareiškė apie glaudžius tarpusavio ekonominius ir diplomatinius ryšius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį Brazilijos vadovui Luizui Inacio Lulai da Silvai pareiškė, kad Kinijos vystymasis sukurs naujų galimybių Brazilijai. Abiejų šalių lyderiai susitiko Pekine ir iškilmingai pareiškė apie glaudžius tarpusavio ekonominius ir diplomatinius ryšius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2023, 5:19 PM

Vizito į pagrindinę savo šalies prekybos partnerę metu Lula daugiausia dėmesio skyrė šiems ryšiams stiprinti, taip pat skleisti žinią, kad „Brazilija sugrįžo“ kaip svarbi veikėja pasaulinėje arenoje.

Kairiųjų veteraną penktadienio popietę Xi pasveikino ant raudono kilimo iškilmingoje ceremonijoje šalia Pekino Didžiosios liaudies salės, kur karinis orkestras sugrojo Brazilijos ir Kinijos himnus.

Per vėliau vykusį susitikimą Xi sakė Lulai, kad Kinija abiejų šalių santykius laiko diplomatiniu prioritetu, teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, kurį perdavė valstybinė žiniasklaida.

„Kinija ir Brazilija, kaip visapusiškos strateginės partnerės, turi daug bendrų interesų – sakoma pranešime. – Kinija sieks aukštos kokybės vystymosi... ir skatins aukšto lygio atsivėrimą. Tai atvers naujų galimybių Brazilijai ir viso pasaulio šalims“.

Atsisakys dolerio?

Anksčiau Lula buvo nusiteikęs prieš JAV dolerį ir kritikavo jo naudojimą beveik visuose pasaulinės prekybos sandoriuose. Jo vyriausybė neseniai paskelbė apie susitarimą su Pekinu prekiauti savo valiutomis, atsisakant dolerio kaip tarpinės valiutos.

Pagal kovo mėnesį paskelbtą susitarimą Brazilija ir Kinija įvardijo du bankus (po vieną kiekvienoje šalyje), kurie vykdys didžiulius prekybos ir finansinius sandorius tiesiogiai keisdami juanius į realus ir atvirkščiai.

Kinija yra sudariusi panašius susitarimus su Rusija, Pakistanu ir keliomis kitomis šalimis.

„Kas nusprendė, kad doleris bus (pasaulio) valiuta? – sakė Lula Šanchajuje per jo politinės sąjungininkės Dilmos Rousseff inauguraciją į BRICS šalių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir PAR – įsteigto plėtros banko prezidento pareigas. – Kodėl toks bankas, kaip BRICS bankas, negali turėti valiutos, kuria būtų finansuojama prekyba tarp Brazilijos ir Kinijos, tarp Brazilijos ir kitų BRICS šalių?... Šiandien šalys, norėdamos eksportuoti, turi ieškoti dolerių, nors galėtų eksportuoti savo valiutomis“.

„Brazilija sugrįžo!“

Sausio mėnesį pradėjęs eiti pareigas Lula siekia, kad Brazilija vėl taptų pasauline politine ir verslo tarpininke, siekdamas užmegzti draugiškus ryšius su visomis šalimis po ketverių metų santykinės izoliacijos, kai šalį valdė jo pirmtakas kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Jairas Bolsonaro.

Kiek anksčiau Lula dalyvavo vainikų padėjimo ceremonijoje prie Liaudies didvyrių paminklo Tiananmenio aikštėje ir susitiko su Kinijos premjeru Li Qiangu.

„Brazilija sugrįžo! – Lula pažadėjo Šanchajuje, atvykęs ten trečiadienio vakarą. –

Laikas, kai Brazilija nedalyvavo priimant svarbiausius pasaulio sprendimus, jau praeityje. Po nepaaiškinamo nebuvimo mes grįžome į tarptautinę areną“.

Buvo tikimasi, kad Lula ir Xi susitikę taip pat aptars karą Ukrainoje. Brazilija save pozicionuoja kaip tarpininkę šiame konflikte, bet Kinija yra spaudžiama daryti daugiau. Vakaruose nerimaujama, kad jie abu pernelyg draugiškai bendrauja su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Abi šalys atsisakė prisijungti prie Vakarų valstybių, įvedusių sankcijas Rusijai dėl jos invazijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.