Didžiojo septyneto šalys įspėja nemėginti jėga keisti tarptautinės tvarkos

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, o Kinijai toliau siekiant plėsti savo galią, G7 grupės šalys įspėjo nemėginti jėga keisti tarptautinės tvarkos.

G7 diplomatijos vadovai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
G7 diplomatijos vadovai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-17 11:35, atnaujinta 2023-04-17 16:33

„Atmesime bet kokius vienašališkus bandymus jėga pakeisti Status quo“, – pirmadienį pradėdamas G7 šalių užsienio reikalų ministrų konsultacijas apie padėtį Indijos ir Ramiojo vandenyno regione sakė Japonijos diplomatijos vadovas Yoshimasa Hayashis. Kinija šiame regione mėgina ir kariniu požiūriu plėsti savo galią.

„G7 pademonstruos pasauliui tvirtą ryžtą išlaikyti tarptautinę tvarką, pagrįstą teisinio valstybingumo principais“, – pabrėžė Y. Hayashis Kaudzavoje Centrinėje Japonijoje vykstančiame susitikime.

G7 šalių grupei priklauso Japonija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Kanada, JAV ir Didžioji Britanija. Japonija šiuo metu pirmininkauja G7.

Y. Hayashis susitikimo pradžioje sekmadienio vakarą sakė, kad norint įveikti globalius iššūkius svarbu palaikyti „konstruktyvius ir stabilius“ santykius su Kinija. G7 ministrai, pasak Japonijos užsienio reikalų ministerijos, pabrėžė, kad taika ir stabilumas Taivano sąsiauryje yra „būtinas tarptautinės bendruomenės saugumo ir gerovės elementas“.

Kinija laiko Taivaną separatistine teritorija, kurią nori vėl suvienyti su žemynine dalimi, esant reikalui, ir jėga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.