Per budistų Naujųjų metų amnestiją Mianmaro chunta planuoja paleisti 3 000 kalinių

Mianmaro chunta pirmadienį pranešė, kad budistų Naujųjų metų proga paleis daugiau kaip 3 000 kalinių, tačiau nenurodė, ar bus paleisti tie, kurie buvo įkalinti per kruviną susidorojimą su protestuotojais.

Mianmaro kalinių paleidimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Mianmaro kalinių paleidimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 11:57 AM

Kariuomenė suėmė tūkstančius žmonių nuo tada, kai daugiau nei prieš dvejus metus įvykdžius perversmą šalyje kilo neramumai ir plataus masto susirėmimai su besipriešinančiais perversmui.

Chuntos vadas Min Aung Hlaing „suteikė malonę 3 015 kalinių... Mianmaro Naujųjų metų proga, dėl taikaus žmonių nusiteikimo ir humanitariniais sumetimais“, – sakoma chuntos informacijos grupės pareiškime.

Tie, kurie nusižengs pakartotinai, turės atlikti likusią bausmės dalį su papildoma bausme, sakoma pareiškime.

Chunta nepranešė, ar tarp išlaisvintų asmenų bus protestuotojų prieš režimą arba žurnalistų, įkalintų už perversmo nušvietimą.

Netrukus po perversmo chunta paleido apie 23 tūkst. kalinių, o kai kurios žmogaus teisių gynimo grupės tuo metu nuogąstavo, kad taip siekiama atlaisvinti vietą karinio režimo priešininkams ir sukelti chaosą bendruomenėse.

Šalis paprastai amnestiją tūkstančiams kalinių skelbia tradicinės budistų Naujųjų metų šventės proga – ankstesniais metais tai būdavo džiaugsmingi renginiai, kurių metu miestuose vykdavo vandens mūšiai.

Tačiau šiemet daugelio didžiųjų miestų gatvėse buvo tylu – šventė boikotuojama dėl kariuomenės oro antskrydžio prieš kaimą pasipriešinimo karštajame taške, per jį, žiniasklaidos ir vietos gyventojų teigimu, žuvo daugiau kaip 170 žmonių.

Vietos stebėsenos organizacijos duomenimis, nuo 2021 metų vasario mėnesio, kai kariuomenė nušalino Aung San Suu Kyi vyriausybę, buvo suimta daugiau kaip 21 tūkst. žmonių. Suu Kyi buvo sulaikyta pačioje perversmo pradžioje.

Gruodžio mėnesį chunta užbaigė 77 metų Nobelio premijos laureatės uždarų teismo procesų seriją, įkalindama ją iš viso 33 metams, o žmogaus teisių gynimo grupės šiuos teismus pasmerkė kaip apsimestinius.

Jungtinių Tautų duomenimis, po perversmo buvo suimta mažiausiai 170 žurnalistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.