Ukraina: turime dešimtis vaizdo įrašų, rodančių, kaip rusai vykdo Ukrainos karių egzekucijas

Per pastaruosius devynis mėnesius Ukrainos parlamento žmogaus teisių komisaras Dmytro Lubinecas gavo dešimtis vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip Rusijos įsibrovėliai viešai vykdo Ukrainos karo belaisvių egzekucijas, pranešė „Ukrinform“.

Karas Ukrainoje. Ukrainos kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-17 16:54

„Per pastaruosius devynis mėnesius gavome kelias dešimtis vaizdo įrašų, rodančių viešas Ukrainos karo belaisvių egzekucijas, vykdomas Rusijos kariškių. Šiuose vaizdo įrašuose rodoma, kaip nupjaunamos galvos, žalojamos genitalijos, nupjaunamos ausys, nosys, galūnės, rankų pirštai, įvairūs vaizdo įrašai, padaryti pačių Rusijos kareivių“, – interviu „Ukraynska Pravda“ sakė D. Lubinecas.

Pasak jo, kai kurie iš šių nusikaltėlių jau nustatyti, vienas jų žuvo per kovas su Ukrainos gynėjais.

D. Lubineco manymu, priešai tyčia skelbia tokius vaizdo įrašus dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, kad palaikytų antiukrainietišką isteriją, kad parodytų patiems rusams, kaip žudo kaimyninės šalies gyventojus, nes jiems „ukrainiečiai nėra žmonės“.

Antra priežastis – motyvuoti savo kariuomenę nepasiduoti, kad jie manytų, jog ukrainiečiai juos žudys lygiai taip pat. „Be to, jie nori, kad jų kareivių rankos būtų suteptos krauju, nes supranta, jog tai tiesioginis nusikaltimas, taigi kelio atgal nebėra“, – sakė D. Lubinecas.

Ombudsmenas leido suprasti, kad priešas mėgina įbauginti Ukrainos karius, kad jie nepultų ir bijotų, jog nelaisvėje bus nukirsdinti. „Gal jie mano, kad taip mus sustabdys. Aš manau, kad tai motyvuoja Ukrainos karius išlaisvinti mūsų miestus, teritorijas ir dar greičiau sugrąžinti nelaisvėje esančius mūsų didvyrius“, – pridūrė jis.

D. Lubinecas pabrėžė, kad Rusija dar kartą parodė, jog tebėra viduramžiuose ir nepripažįsta tarptautinės humanitarinės teisės bei Ženevos konvencijų. Rusai nedvejodami platina vaizdo įrašus, rodo, kaip žudo neginkluotus žmones, kurie pagal visas taisykles laikomi karo belaisviais.

Anksčiau pranešta apie internete paskelbtus vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip rusai nupjauna galvą karo belaisviui ukrainiečiui. Ukrainos teisėsaugos institucijos imasi priemonių šio nusikaltimo kaltininkams nustatyti. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad kiekvienas pasaulio lyderis turėtų reaguoti į šį nusikaltimą.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija kreipėsi į Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokurorą, prašydama tiriant Rusijos įvykdytus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui ypač atkreipti dėmesį į ukrainiečio belaisvio egzekuciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.