Žiniasklaida: nutekinti dokumentai atskleidė planuotą Ukrainos kontrpuolimo datą

„Newsweek“ gavo daugiau nei keturias dešimtis nutekintų JAV žvalgybos dokumentų ir pirmą kartą paskelbė 20 iš jų. Remdamasis slaptais Pentagono dokumentais, leidinys skelbia, kad Ukrainos kariai planavo pradėti kontrpuolimą balandžio 30 dieną.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 3:11 PM, atnaujinta Apr 17, 2023, 3:39 PM

Keliuose dokumentuose pažymima, kad prieš balandžio 30 d. planuojamą Ukrainos puolimą, į šalį keliauja Vakarų parama. Vis dėlto balandžio 12 dieną „Washington Post“ pranešė, kad Ukraina atidėjo pavasarį planuotą kontrpuolimą dėl oro sąlygų, lėto įrangos siuntimo, amunicijos trūkumo ir nutekintų dokumentų. Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis vėliau sakė, kad kontrpuolimas gali prasidėti vasarą.

Dokumentuose taip pat atskleidžiamas situacijos vertinimas Bachmute. Dokumentuose pateikiama išvada, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino kariuomenė padarė nedidelę pažangą. Nuo praėjusių metų liepos mėnesio vykdydama puolimą aplink miestą ji vidutiniškai per mėnesį užėmė vos 2,7 km teritorijos.

Pasak leidinio, aplink Bachmutą kovojančių „Wagner“ samdinių skaičius viršija reguliariųjų Rusijos karių skaičių. JAV žvalgybos duomenimis, 22 000 „Wagner“ grupės kovotojų sudaro 70 proc. kovojančiųjų – tūkstančiais daugiau, nei buvo žinoma anksčiau.

Dauguma dokumentų buvo įslaptinti ir pažymėti žyma „Visiškai slaptai“. JAV nacionalinio saugumo departamento teigimo, atskleisti dokumentai kelia „labai rimtą pavojų nacionaliniam saugumui“. FTB anksčiau nurodė, kad dokumentai „pagrįsti slapta JAV žvalgybos informacija, surinkta naudojant įslaptintus šaltinius ir metodus“.

Įtariamasis nutekintojas, 21-erių metų oro pajėgų nacionalinės gvardijos narys Jackas Teixeira, buvo suimtas penktadienį. Tikimasi, kad jam bus pateikti kaltinimai netinkamu įslaptintų dokumentų tvarkymu ir greičiausiai šnipinėjimu.

Dokumentai žaidimų serveriuose atsirado dar sausio mėnesį. Aukšto rango gynybos pareigūnas „Newsweek“ sakė, kad V.Putinas ir jo aplinkos žmonės veikiausiai matė šiuos dokumentus.

Dokumentus parengė Jungtinio štabo viršininko žvalgybos direktoratas ir Gynybos žvalgybos agentūra. Tai kasdieniai informaciniai pranešimai, kuriuose perteikiama naujausia žvalgybos informacija.

Daugumoje jų kalbama tik apie karą Ukrainoje.  Beveik visi jie buvo rašyti vasario 27 – kovo 1 dienomis. Dokumentuose galima susidaryti įspūdį apie tai, kaip JAV žvalgyba mato šį konfliktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.