G7 šalys ragina Kiniją laikytis tarptautinių taisyklių

Didžiojo septyneto šalys griežtai paragino Kiniją laikytis tarptautinių taisyklių.

 Xi Jinpingas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Xi Jinpingas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 8:45 AM

„Primename Kinijai, kad ji turi laikytis Jungtinių Tautų tikslų ir principų ir susilaikyti nuo grasinimų, prievartos, bauginimų ar jėgos naudojimo“, – sakoma bendrame pareiškime, kuris priimtas antradienį Japonijos Karuidzavos mieste baigiantis G7 užsienio reikalų ministrų susitikimui. „Nėra jokio teisinio pagrindo ekspansyvioms jūrinėms Kinijos pretenzijoms Pietų Kinijos jūroje. Atmetame Kinijos vykdomą militarizacijos veiklą regione“, – teigiama toliau.

Pareiškime apie Taivaną sakoma: „Mes patvirtiname taikos ir stabilumo svarbą Taivano sąsiauryje – tai būtinas tarptautinės bendruomenės saugumo ir gerovės elementas. Raginame taikiai spręsti problemas tarp abiejų sąsiaurio pusių“. Kinija laiko Taivaną Liaudies Respublikos dalimi ir grasina užkariauti demokratiškai valdomą salą. G7 valstybės pabrėžė: „Ryžtingai atmetame visus vienpusiškus bandymus jėga ar prievarta pakeisti Status quo“.

Didžiojo septyneto šalys aiškiais žodžiais pasisakė ir apie žmogaus teises. Jos teigė esančios sunerimusios dėl žmogaus teisių pažeidinėjimų Tibete ir Sindziange. Kinijos centrinė vyriausybė jau seniai kaltinama sisteminga musulmonų uigūrų priespauda vakarinėje provincijoje.

Nepaisant kritikos, G7 nori bendradarbiauti su Kinija sprendžiant globalius iššūkius, pavyzdžiui, klimato kaitos klausimus. Esą norima dialogu „kurti konstruktyvius ir stabilius santykius, skatinti pasaulio ekonomikos atsigavimą (...)“.

G7 šalių grupei priklauso Vokietija, Japonija, Prancūzija, Italija, Kanada, JAV ir Didžioji Britanija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.